Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/manniskorattsaktivist-villkorligt-frigiven-efter-ifragasatt-dom/

Världen

Människorättsaktivist villkorligt frigiven efter ifrågasatt dom

Foto: Musa Sadulayev/AP

Den tjetjenska människorättsaktivisten Ojub Titijev behöver inte sitta av hela sin fyraåriga dom för narkotikabrott. Om tio dagar får han lämna fängelset.

Ojub Titijev, den sista människorättsaktivisten i Tjetjenien, greps i januari 2018 och anklagades för innehav av marijuana. Enligt Titijev var det polisen själv som placerade 200 gram marijuana i hans bil. Titijev dömdes till fyra år i fängelse, trots att förundersökningen innehöll grova fel. Människorättsaktivister, bland annat Human Rights Watch, Amnesty och Titijevs arbetsgivare Memorial, har drivit kampanj i flera år för att Titijev ska frigivas. 

I dag beslöt rätten i Sjali att Titijev friges villkorligt. Det betyder att han om tio dagar anses ha avtjänat sitt straff och att han får lämna fängelset. Då har han suttit fängslad i ett år och fem månader. 

Fallet bär påfallande likheter med den grävande journalisten Ivan Golunov, som greps i Moskva i torsdags och anklagades för droghandel och innehav av kokain. Golunov anklagas för det betydligt allvarligare brottet droghandel. Inte heller i Golunovs fall har polisen kunnat bevisa att han brukar droger.