Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 09:44 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/mansklig-skold-ska-skydda-ex-presidenten-fran-polisen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Mänsklig sköld ska skydda ex-presidenten från polisen

01:03. Brasiliens expresident Lula har fått ett dygn på sig att gå i fängelse. Men han har tagit sin tillflykt till gamla hemtrakter, där han överlägger med sin närmaste krets om var han ska ta vägen.

RIO DE JANEIRO. En mänsklig sköld av tusentals anhängare till Brasiliens före detta president Lula da Silva har formats utanför metallarbetarförbundets kontor i São Bernardo. Inne i byggnaden väntar Lula da Silva på att polisen ska hämta och föra honom i fängelse. Frågan är om hans anhängare kommer tillåta det?

Det brasilianska dramat kring landets mest omtyckta politiker tog en ny vändning efter att åklagaren överraskande begärt att Lula da Silva genast ska föras till fängelse för att avtjäna sin dom på tolv år. Lula da Silva vågade inte sova hemma utan tog sin tillflykt till den lokal som betytt mest för honom i hans politiska karriär. Det var här i industristaden São Bernardo do Campo som Lula da Silva inledde sin karriär som fackföreningsledare och startade det parti som blev avgörande för att störta militärdiktaturen som plågat landet i 21 år.

Trots att militärdiktaturen fördärvade livet för miljontals människor finns det fortfarande många i Brasilien som försvarar diktaturen. Det förändrade politiska klimatet i Brasilien gjorde att arméns överbefälhavare, inför onsdagens omröstning i Högsta domstolen, kunde gå ut med ett förtäckt hot att om domarna inte röstade för att Lula da Silva skulle fängslas så skulle armén stå bered för att upprätthålla landets institutioner. Hans kontroversiella uttalande har fått stöd av försvarsministern som menar att överbefälhavaren endast uttryckte sin personliga åsikt. Andra menar att överbefälhavarens uttalande visar att generalerna fortfarande är beredda att blanda sig i det politiska arbetet i Brasilien.

Lula da Silvas arbetarparti har uppmanat sina anhängare att blockera vägar och anordna protester på olika håll i landet. Det kommer att hållas manifestationer i 20 av Brasiliens största städer och ett par motorvägar har redan blockerats. Bussar har avgått från hela landet till industristaden São Bernardo do Campo där anhängarna kommer att utöka den mänskliga skölen utanför metallarbetarförbundets byggnad.

Kritiker menar att Lula da Silva försöker skapa en situation där polisen tvingas forcera tusentals människor för att gripa honom. De bilderna kan förstärka hans varumärke som »folkets hjälte« och förstöra för hans kritiker som menar att han drivit den mest korrupta regeringen i Brasilien.

– Jag har inte kommit för att höra honom tala utan för att försvara demokratin. Om en åklagare kan döma utan bevis skapar det ett prejudikat som kan förstöra för mina barn och barnbarn, sa advokaten Alfredo Bonardo, 57, till dagstidningen Folha de S. Paulo.

Tillsammans med sin fru och hennes väninna har han sovit utanför metallarbetarförbundets kontor och tänker stanna kvar tills polisen kommer för att hämta den 72-årige Lula da Silva.

Läs mer: Chockbesked för Lula da Silva – kommer att fängslas under fredagen 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.