Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 21:43 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/marc-dutroux-stalldes-oga-mot-oga-med-sitt-offer/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Marc Dutroux ställdes öga mot öga med sitt offer

Nästan precis åtta år efter att hon fördes bort, tolv år gammal, vittnade Sabine Dardenne på måndagen i rättegången mot den mord- och pedofilmisstänkte Marc Dutroux.

Sabine Dardennes laddade berättelse om de 81 dagarna i Dutrouxs hemliga fängelsehåla var första gången ett av hans offer med egna ord beskrev vad hon gått igenom.

Förväntningarna var stora när rättegången mot den som kallats Belgiens mest hatade man, Marc Dutroux, gick in på sin åttonde vecka på måndagen. Flera talade om en vändpunkt i processen. Hittills har nämligen inget verkligt nytt framkommit under förhandlingarna.

Obegripligt fasansfulla detaljer har avslöjats, som att An och Eefje, två av de sammanlagt sex flickor som rövades bort, begravdes neddrogade men fortfarande levande. Men frågetecknen är fortfarande fler än svaren. Framför allt beträffande misstankarna om ett pedofilt nätverk som opererade under den högsta maktens beskydd, vilket Dutroux nu också själv hävdar, efter att tidigare ha förnekat det i alla år.

De som borde veta bäst är de två flickor som överlevde fångenskapen, Laetitia Delhez och Sabine Dardenne. Laetitia hann bara sitta instängd i fyra dagar innan polisen befriade dem, men Sabine var Dutrouxs fånge i nästan tre månader.

Fattad men påtagligt nervös intog Sabine Dardenne, i dag drygt tjugo år gammal, vittnesbåset vid domstolen i Arlon i Belgien. I en halvtimme berättade hon om vad hon varit med om.

Om hur hon inget anade när den vita skåpbilen körde upp bredvid henne när hon cyklade till skolan den 28 maj 1996. Om våldtäkterna hon utsatts för redan från första dagen. Och om hur Dutroux fick henne att tro att han i själva verket var hennes räddare, och hotade med en elak "chef" han skulle tvingas överlämna henne till om hon inte gick med på att hålla sig gömd i källarcellen.

Någon "chef" såg dock Sabine aldrig till. Men det hände att hon fick komma upp i bostaden och titta på tv, som belöning när hon tillfredsställt sin "räddare". Däremellan tvingade han henne att städa och utföra andra hushållssysslor.

Dutroux uppmuntrade också Sabine att skriva till sina föräldrar och vädja om hjälp. Fyra hjärtslitande brev som Dutroux aldrig postade. Till Sabine sade han dock att föräldrarna hade övergivit henne och vägrat betala den lösesumma han begärt.

I slutet av sitt vittnesmål vände Sabine Dardenne sig med en direkt fråga till Marc Dutroux : "Varför dödade han mig inte?" Men Dutroux svarade bara att det aldrig varit hans avsikt. När Sabine var på väg ut ur rättssalen ville hans förra fru, den medåtalade Michelle Martin, be om förlåtelse.

- Ni visste var jag var, med vem och vad han gjorde med mig. Er ursäkt accepterar jag inte, svarade Sabine Dardenne.

På tisdag, vittnar Laetitia Delhez.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.