Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 18:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/mardrommen-blir-ett-faktum-nar-smittan-nar-greklands-flyktinglager/

Världen

Mardrömmen blir ett faktum när smittan når Greklands flyktingläger

Social distans och handtvätt fungerar inte på platser som Moria, flyktinglägret på Lesbos.
Social distans och handtvätt fungerar inte på platser som Moria, flyktinglägret på Lesbos. Foto: Manolis Lagoutaris/AFP

Frågan är snarast när – inte om – coronasmittan når flyktinglägren på de grekiska öarna. I miljöer där det saknas tvål, vatten och grundläggande vård kan effekten bli katastrofal.

Grekland har nu skurit av lägren från omvärlden. Men det gör förhållandena där värre.

I ett läge där människor även i Europas rikaste länder hotas av pandemin kan det vara svårt att ta till sig vilken förödande effekt det nya coronaviruset kan få när det når kontinentens kanske mest utsatta miljöer: flyktinglägren i Egeiska havet.

Här, på de grekiska öarna Lesbos, Samos, Chios och Kos, lever tiotusentals människor näst intill utan skydd mot viruset.

Än finns inga konstaterade fall av coronasmittan i lägren. Men bland lokalbefolkningen på Lesbos upptäcktes ett första fall redan den 8 mars, en 40-årig kvinna som besökt i Israel och Egypten. Hon sitter nu i karantän.

Moria, det ökända flyktinglägret på ön som är Europas största, byggdes för 3.000 invånare men är i dag hem för mer än 20.000.

Uppmaningar att tvätta händerna och hålla ”social distans” kommer sedan flera veckor från myndigheter i hela Europa.

Men hur ska man kunna följa sådana råd på en plats som Moria, där det i stort sett saknas tvål, där 1.300 människor delar en enda vattenkälla, där det går 160 på varje toalett? Där de flesta bor i enkla tält, ofta fem–sex personer i olika åldrar på ett par, tre kvadratmeter.

DN besökte flyktinglägret Moria i november förra året.
DN besökte flyktinglägret Moria i november förra året. Foto: Lotta Härdelin

Florian Westphal, ordförande i tyska Läkare utan gränser, MSF, säger till Deutsche Welle att Moria är ”en idealisk grogrund för snabb spridning av virus”.

– Det är omöjligt för folk att vidta de mest grundläggande hygieniska försiktighetsåtgärder. Och det är oroande eftersom det innebär att de inte kan göra något för att stoppa spridningen av viruset om det kommer till lägret.

För några dagar sedan beslutade den grekiska regeringen att i praktiken skära av lägren från omvärlden, till att börja med under en månad.

Ingen tillåts ta sig ut ur flyktinglägren, och ingen utom den mest nödvändiga personalen får ta sig in. Under de två kommande veckorna ska flyktingarna inte heller röra sig inom lägren.

Alla aktiviteter som skolundervisning och motion förbjuds, liksom alla möten inomhus. Det kommer också att ske daglig desinficering av sådant som dörrhandtag.

Nu är just dörrhandtag något som de allra flesta av Morias invånare sällan kommer i kontakt med, eftersom de bor i tält eller ibland ute i det fria.

Mer allvarligt är att den redan extremt bristfälliga vården i lägren nu blir ännu sämre, eftersom de flesta av de grekiska och utländska volontärer som har stått för den inte får tillträde.

Grekland har hittills registrerat sju döda i covid-19. Men antalet smittade stiger snabbt och regeringen är i full färd med att sätta in skarpa åtgärder liknande dem som har införts i Italien.

På de flesta av de många öarna i Egeiska havet finns ännu inga konfirmerade fall av smitta. Men oron är stor för att coronaviruset ska ta sig dit med utländska turister eller atenare som söker skydd i sina sommarbostäder.

Men de öar många ser som fristäder kan plötsligt förvandlas till dödsfällor om pandemin når dem.

På fredagen meddelade regeringen att bara permanentboende och varutransporter får ta sig till de egeiska öarna, samtidigt som alla utomstående uppmanas att lämna dem. Regeln gäller från klockan 6 på lördagsmorgonen.

– Ju mindre en ö är dit folk söker sig, desto svårare är det att få vård om man blir sjuk, om inte omöjligt, sa sjöfartsministern Giannis Plakiotakis i ett tv-sänt uttalande.

Detsamma gäller i högsta grad invånarna i flyktinglägren. MSF och andra organisationer kräver nu att de evakueras och att invånarna transporteras till fastlandet.

Detta har regeringen tidigare lovat göra. Men att det skulle ske nu, mitt i coronakrisen, verkar inte troligt.

Läs mer:

Sjukdomar, fattigdom och våld – så är det att bo i ökända lägret 

Vreden växer på Lesbos – hjälparbetare och journalister attackeras