Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Margaret Thatcher död

Foto: Reuters

Den tidigare brittiska premiärministern Margaret Thatcher är död, rapporterar brittiska medier.

Hon avled efter en stroke, uppger hennes talesperson Lord Bell. Margaret Thatcher, född Robertson, blev 87 år.

– Det är med stor sorg som Mark och Carol Thatcher meddelar att deras mor baronessan Thatcher dog fridfullt efter en stroke i morse, sade Lord Bell enligt Sky.

Läs mer: Jag mötte Thatcher

Enligt Sky News var hon inlagd på sjukhus för en operation kring jul men fick åka hem redan till nyår. Hennes hälsa har dock varit skör de senaste åren. 2002 drabbades hon av flera små hjärnblödningar, uppger The Telegraph. Läkarna rådde henne då att avstå från fler offentliga framträdanden.

– Det var med stor sorg som jag fick kännedom om Lady Thatchers död. Vi har förlorat en stor ledare, en stor premiärminister och en stor britt, säger Storbritanniens nuvarande konservative premiärminister David Cameron i ett uttalande.

Läs mer: Thatcher genomförde en revolution

Enligt Camerons stab på Downing Street kommer Thatcher att få en begravning av samma format som drottningmodern och prinsessan Diana. Cameron själv befinner sig i Madrid men kommer att återvända till Storbritannien per omgående och ställer in ett besök hos den franske presidenten Hollande i Paris, uppger The Telegraph.

Margaret Thatcher var Storbritanniens premiärminister 1979-1990. Hon var den första och hittils enda kvinnan på den posten. 1959 blev hon parlamentsledamot för konservativa tories och partiets ledare 1975. Under hennes ledning vann de konservativa valen 1979, 1983 och 1987. Ingen annan brittisk premiärminister har lett landet så länge sedan början på 1800-talet.

Läs mer: Så reagerar världen på Thatchers bortgång

Margaret Thatchers politiska gärning väckte starka såväl positiva som negativa känslor och präglades bland annat av att hon privatiserade många statliga företag. Hon ledde också landet under kriget med Argentina om Falklandsöarna.

Fakta:Margaret Thatcher

Margaret Roberts föddes som specerihandlardotter 1925 i Grantham i norra England.
Den politiska banan inleddes redan under kemistudietiden i Oxford, men tog fart först sedan hon gift sig med den rike affärsmannen Denis Thatcher 1951.
Två år senare fick de tvillingarna Mark och Carol och 1959 blev hon parlamentsledamot.
Hennes hårda politikernypor gjorde henne ryktbar: när hon drog in de yngsta skolbarnens gratis mjölk kallades hon "Thatcher, milksnatcher" (mjölktjuven).
Vid 53 års ålder blev hon 1979 Storbritanniens första kvinnliga premiärminister.
Hon avsattes 1990, efter en intern konflikt i partiet. Missnöjet berodde bland annat på hennes auktoritära ledarstil.
Hon dog på måndagsmorgonen av en stroke, enligt hennes talesperson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.