Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 07:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/marianne-bjorklund-hardfore-duterte-pa-vag-att-starka-makten-om-filippinerna/

Världen

Marianne Björklund: Hårdföre Duterte på väg att stärka makten om Filippinerna

Människor i kö för att få rösta i Filippinernas huvudstad Manila. Foto: Bullit Marquez/AP

På måndagen röstade över 60 miljoner filippiner i ett val som ses som ett popularitetstest för den hårdföre presidenten Rodrigo Duterte. Mycket talar för att Duterte stärker sitt grepp om makten och får ännu friare händer att genomföra sin politik framöver. Nästa steg kan bli återinförande av dödsstraff.

Rätta artikel

Under måndagen hölls ett mellanårsval i Filippinerna där över 18.000 politiska platser stod på spel. Blickarna riktades framför allt mot vilka kandidater som får väljarnas stöd i parlamentets överhus, där hälften av de 24 platserna var uppe för val. 

Här har anhängare till den kontroversiella presidenten Rodrigo Duterte fram tills nu utgjort en minoritet. Det har gjort att överhuset har kunnat fungera som en bromskloss för Dutertes mest omstridda förslag. 

Men nu talar mycket för att Duterte kommer att vinna de flesta platserna i överhuset och därmed även få ett övertag där. 

Det skulle i sådana fall bana väg för Duterte att löpa hela linan ut med sin kontroversiella politik. Duterte har under sin tid som president väckt stark internationell kritik för sitt drogkrig där tusentals har dött utanför det rättsliga systemet. Strax efter att han valts till president 2016 uppmanade han polisen att döda narkomaner och droghandlare med löftet om att de kunde göra det utan att riskera något straff. Den politiken har han också genomfört.

President Rodrigo Duterte efter att ha besökt vallokalen i sin hemstad Davao i södra Filippinerna under måndagen. Hans fingertopp, som är täckt av lilafärgat bläck, visar han upp som ett bevis på att han har röstat. Foto: Manman Dejeto/AP

Vinner han majoritet i parlamentets båda hus kan han utan spärrar gå vidare med en rad kontroversiella förslag. Hit hör bland annat att han vill återinföra dödsstraff. Rodrigo Duterte har också planer på att skriva om konstitutionen och riva upp regeln om att en president bara får sitta i en mandatperiod. Dessutom vill han sänka den straffbara åldern från 15 till 12 år. 

Duterte har fördömts av människorättsorganisationer för att döda människor urskiljningslöst. Under hans tid som president har dessutom media fått allt svårare att granska makten och kritiker till Duterte har fängslats. Men på hemmaplan åtnjuter han stor popularitet. En opinionsundersökning som gjordes i början av maj visade att över 70 procent av de tillfrågade stöder honom. I Rodrigo Duterte ser de en man som tar itu med grov brottslighet och korruption. 

Kritikerna hävdar dock att den hårdföra politiken drabbar fattiga som inte har råd med advokater. Det liberala huvudoppositionspartiet i Filippinerna anklagar honom för att föra ett rättslöst krig mot knarket. De oroar sig också för att Duterte knyter alltför nära band till Kina och att det i förlängningen kommer att försämra Filippinernas relation med USA, som traditionellt är landets allierade. 

Duterte är känd för att uttrycka sig föga diplomatiskt. Under valrörelsen har han hånat motståndare och bland annat gjort narr av deras tänder. Han har också kommenterat uppgifter om röstköp med att det är okej så länge pengarna går till att betala deras transport till och från vallokalen.