Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 20:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/marianne-bjorklund-kina-forsoker-skramma-hongkongs-demonstranter/

Världen

Marianne Björklund: Kina försöker skrämma Hongkongs demonstranter

Yang Guang. Foto: Greg Baker/AFP

Lek inte med elden, det kommer att slå tillbaka, varnade en kinesisk talesperson Hongkongs demonstranter under en presskonferens på måndagen. Varningen kommer efter kaosartade scener under måndagens protester. DN:s korrespondent Marianne Björklund svarar på tre frågor om utvecklingen.

1. Yang Guang, Kinas talesperson för Hongkong och Macao, höll på tisdagen presskonferens om läget i Hongkong och varnade demonstranter för att leka med elden, vilket budskap ville han få fram?

Kina har hittills hållit en relativt låg profil under protesterna. Vid presskonferensen skärptes tonläget. I vad som verkar vara ett försök att skrämma demonstranterna varnade Yuang Guang: Ni kommer att betala ett pris om ni leker med elden. Demonstranterna ska enligt Yuang Guang inte underskatta centralregeringens beslutsamhet i att bibehålla stabilitet i Hongkong. Det hittills återhållsamma agerandet från Peking ska inte förväxlas med svaghet, meddelade Yuang Guang. 

Några konkreta åtgärder för hur kaoset ska lösas hade han dock inte, förutom att med typisk kinesisk retorik uppmuntra Hongkongbor att konfrontera demonstranterna och efterlysa mer patriotisk utbildning.

Som tidigare upprepade Kina sitt stöd för Hongkongs ledare Carrie Lam, som demonstranterna kräver ska avgå. 

Demonstranter reagerar efter att polisen skjutit tårgas mot protesterna i Tai Po-distriktet på måndagen. Foto: Philip Fong/AFP

2. Det finns en oro för att Kinas militär, Folkets befrielsearmé, ska gå in för att få ett slut på protesterna, vilka signaler gavs i denna fråga?

Än så länge håller Peking fast vid linjen att Hongkongs regering och polis ska hantera protesterna på egen hand. På frågan om Folkets befrielsearmé ska engageras konstaterade Yuang Guang att den har funnits i 93 år och har försvarat Kinas säkerhet på ett tillfredsställande sätt. Något nytt budskap om att den är på väg in hade han inte. Men förra veckan släpptes en video där den kinesiska militären genomför en övning i att slå ned protester.

3. Måndagens protester slutade i kaos och våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Kommer demonstranterna hörsamma varningarna från centralregeringen i Kina och lugna ner sig?

Inget hittills talar för att protesterna kommer att upphöra. Unga Hongkongbor har intagit gatorna i över två månader nu och de har stöd från stora grupper av samhället. För dem handlar det om att försvara de friheter som Hongkong har utlovats under principen ”ett land, två system”. Friheter som de befarar försvinner allt mer. Många av dem är villiga att ta stora risker för att få igenom sina krav och över 400 har hittills gripits. 

Läs mer: Kina säger att ”de som leker med elden kommer att förgöras”