Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/marianne-bjorklund-lagen-skjuts-upp-men-regeringens-plan-ligger-fast/

Världen

Marianne Björklund: Kaos i Hongkong - men ledningen viker sig inte

Bild 1 av 6
Foto: Anthony Wallace/AFP
Bild 2 av 6
Foto: Todd Darling/Polaris
Bild 3 av 6
Foto: Anthony Wallace/AFP
Bild 4 av 6
Foto: Anthony Wallace/AFP
Bild 5 av 6
Foto: Vincent Yu/AP
Bild 6 av 6
Foto: Kin Cheung/AP

PEKING. Kaos utbröt i Hongkong på onsdagen när polis använde tårgas och sköt gummikulor för att skingra tiotusentals demonstranter. 

Pressen på Hongkongs ledning ökar nu att dra tillbaka det kontroversiella lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar till Kina. Men mycket talar för att lagen går igenom, skriver DN:s Marianne Björklund.

Dramatiska scener utspelade sig i Hongkong på onsdagen, vad pågår egentligen?

Stora delar av befolkningen i Hongkong är upprörda över ett lagförslag som ledningen vill driva igenom innan sista juli. Förslaget innebär att misstänkta brottslingar, såväl Hongkongbor som utlänningar på genomresa, tillåts utlämnas till Fastlandskina. Demonstranterna litar inte på kinesiska domstolar, som styrs av Kommunistpartiet, och befarar godtyckliga rättegångar, påtvingade erkännanden och tortyr. 

I söndags gick Hongkongborna man ur huse för att protestera mot lagen och protesterna fortsatte på onsdagen i ett alltmer spänt läge. Efter några timmar förvandlades Hongkong till en stridscen när maskerade ungdomar attackerades av kravallutrustad polis som sköt med gummikulor och tårgas sedan demonstranterna vägrat lyda order om att flytta på sig.  

Hongkongs politiker skulle på onsdagen behandla lagförslaget en andra gång. Men de tvingades skjuta mötet på obestämd framtid. De tiotusentals demonstranter som ockuperat området runt regeringsbyggnaderna från tidig morgon byggde upp barrikader som hindrade mötesdeltagare från att komma in. 

Onsdagens möte lades på is, innebär det att lagen inte kommer att gå igenom?

Nej, det kan man långt ifrån slå fast. För demonstranterna var det visserligen en delseger. De reagerade närmast förvånat. ”Vi underskattade folkets makt”, som en av dem sa. Nu lovar de att fortsätta sin ockupation fram tills lagen tagits från bordet. 

Men Hongkongs alltmer impopulära ledare Carrie Lam visar än så länge inga tecken på att backa och hon har en majoritet i den lagstiftande församlingen bakom sig. Demonstranterna ser Carrie Lam som en nickedocka till styret i Peking och många av dem kräver hennes avgång. Lam förnekar dock att Kommunistpartiet i Kina har något med lagförslaget att göra och planen att få igenom lagen innan 20 juni ligger fast.

Utvecklingen med ungdomar som intar gator och torg med medhavd mat och dryck påminner om den så kallade paraplyrevolutionen 2014 som pågick i flera månader. Om historien upprepar sig ser det inte särskilt ljust ut för demonstranterna. Trots deras ihärdighet då ledde deras krav på mer demokrati och fria val inte till någon förändring alls.

Vad säger Kina? 

Ledningen i Kina stödjer lagförslaget och en talesperson för utrikesdepartementet kommenterade indirekt protesterna under onsdagen.

– Allt som kan skada Hongkongs välfärd och stabilitet är mot den allmänna opinionen i Hongkong, sade han.

Däremot är det tyst om demonstrationerna i kinesiska medier och bilder där ifrån blockeras i sociala medier. Ett undantag gjordes i måndags då statskontrollerad press hävdade att söndagens massdemonstrationer skedde under tryck från ”utländska makter”. 

Hongkong överlämnades från Storbritannien till Kina 1997, men fick löfte om att i 50 år få behålla ett visst självstyre och ha kvar egna lagar på vissa områden under devisen ett land, två system. Bland annat råder yttrandefrihet i Hongkong och dess domstolsväsende är oberoende. De senaste åren har dock Hongkongborna upplevt att Kina stärker greppet om halvön och den nya lagen ses som ytterligare ett tecken på det.