Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 16:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/marianne-bjorklund-mankakor-mitt-i-den-politiska-hetluften-i-kina/

Världen

Marianne Björklund: Månkakor mitt i den politiska hetluften i Kina

Foto: Kin Cheung/AP

Peking. Söta, runda, kakor som avnjuts i samvaro med familjen. Så firas traditionsenligt månfesten som infaller på fredag i Kina. Men i år har politiken letat sig in i festligheterna. Kakorna har hamnat i hetluften för konflikten mellan Kina och proteströrelsen i Hongkong.

Varje år i september när det är fullmåne firas månfesten i Kina för att markera att skördetiden är över. Traditionen går århundraden tillbaka och har med tiden utvecklats till en viktig familjehögtid där man samlas för att äta månkakor under månens och färgglada lyktors sken. De söta kakorna är fyllda med kräm från lotusfrön, nötter, sesam och ser till formen ut ungefär som en hockeypuck. Andra ingredienser kan vara ägg eller röda bönor, beroende på regionala preferenser. På kakorna står ofta ett budskap, som ”harmoni”.

Men inför årets månfest, som infaller på fredag, har månkakorna gått från harmoni till att bli slagpåse i konflikten mellan demonstranterna i Hongkong och Fastlandskina. 

Här finns exempelvis bageriet Wah Yee Tang i Hongkong som började dekorera sina bakverk med slagord lånade från sommarens protester. Det blev en succé. Bageriet översvämmades av beställningar och hann inte ta ut dem ur bakplåten fort nog. Ett tag fick man helt enkelt säga nej till kunder.

För den stora bagerikedja Taipan, också baserad i Hongkong, har politikens intrång däremot inneburit ett bakslag. Taipan är känd för sina snövita månkakor och har stor export till Fastlandskina. Men efter att en av bolagets chefer skrivit ett inlägg på Facebook där han stödjer demonstranterna och kritiserar polisen i Hongkong har affärerna skjutits i sank. När inlägget upptäcktes i Kina var propagandaorganet Folkets Dagblad snabbt ute och fördömde bageriet för att ha kakor fyllda med ”dåliga tankar”. China Daily stämde in i kritiken och skrev att det har ett pris att förarga konsumenterna i Kina med olämpliga ord. 

Bageriets kakor drogs in, såväl från handeln på internet som från livsmedelsaffärernas hyllor, i hela Kina. Mannen som skrivit inlägget, son till bageriets grundare, raderade det och bad om ursäkt. Men vid det laget hade en av huvudimportörerna av kakorna i Kina redan förstört stora mängder kakor som livsmedelshandlare ute i landet sänt tillbaka. 

Bagerier är inte de enda näringsidkarna som dragits in i konflikten om Hongkong. Här finns chefen för Hongkongs flygbolag Cathay Pacific som tvingades sluta sedan han tillåtit anställda att delta i protesterna. Även Versace, Zara och Swarovski har tvingats ta ställning efter att ha satts under press av Kina. 

Vad gäller månkakor är det inte första gången som de figurerar på det politiska slagfältet. Redan på 1300-talet ska motståndare till Yuandynastin ha förmedlat hemliga budskap genom kakorna för att avsätta de mongoliska regenterna.