Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/marianne-bjorklund-maskeringsforbud-kan-fa-motsatt-effekt/

Världen

Marianne Björklund: Maskeringsförbud kan få motsatt effekt

Foto: Mohd Rasfan/AFP

PEKING. Att Hongkong inför ett förbud mot ansiktsmasker är ett tecken på den politiska ledningens desperation att få slut på de våldsamma protester som pågått i fyra månader. Men effekten riskerar bli den motsatta: nya protester planeras redan – och demonstranterna uppmanas ta på sig sina ansiktsmasker.

1. Varför inför Hongkongs politiska ledning ett förbud mot ansiktsmasker?

Protester har rasat i Hongkong i fyra månader nu och några tecken på att de är på väg att avta syns inte, tvärtom blir de alltmer aggressiva. 

1 oktober, när Folkrepubliken Kina firade 70 år, var en av de mest våldsamma dagarna hittills. Polis och demonstranter attackerade varandra på flera håll i staden. Tårgasen låg tät och demonstranter tände eldar för att hindra polisen från att komma fram. Kaoset kulminerade när en 18-åring sköts med skarpa skott av en polis. Händelsen väckte ilska och löften om hämnd bland aktivister.

Det är den här spiralen med upptrappat våld och hat som Carrie Lam vill hejda genom att förbjuda ansiktsmasker. Många demonstranter bär mask för att inte identifieras, rädda för att bli gripna. Nu får polisen ytterligare ett verktyg att ta fast dem. 

Beslutet är dramatiskt. Carrie Lam använder sig av en undantagslag som lever kvar i Hongkong sedan det brittiska kolonialstyret. Den har inte används på över 50 år och en del befarar att Carrie Lam öppnar Pandoras ask när hon lutar sig mot den. Censur i sociala medier, begränsad yttrandefrihet och husrannsakan utan tillstånd kan bli nästa steg befarar de. 

2. Kommer det lugna ner sig i Hongkong nu?

Det syns inga tecken på det. Tvärtom har Carrie Lam bara provocerat sina motståndare ytterligare genom förbudet. Redan på torsdagen använde tusentals Hongkongbor sin lunchrast till att protestera mot lagen. Många av dem har en känsla av att Hongkong står inför en sista strid som avgör om Kina tar över kontrollen eller om staden får behålla de friheter som utlovades vid överlämnandet från Storbritannien 1997. Och de är redo att offra mycket i kampen.

Över tusen har redan gripits i sommarens protester och demonstranterna agerar alltmer riskfyllt och våldsamt, trots risken för långa fängelsestraff.

Att de som bryter mot maskeringslagen riskerar ett års fängelse eller böter på 25.000 Hongkongdollar, drygt 30.000 kronor, tycks inte avskräcka. På fredagskvällen och i helgen planeras nya protester, med uppmaningen till deltagarna att maskera sig. 

Om uppslutningen blir stor och alla bär ansiktsmask eller på annat sätt döljer sitt ansikte står polisen inför en komplicerad uppgift. Ska den gripa allihop? 

Experter har också ifrågasatt på vilken rättslig grund som lagen införs. De hävdar att många har på sig gasmask för att skydda sig mot tårgas och ifrågasätter om förbudet att bära mask verkligen går ihop med Hongkongs grundläggande lag om frihet och säkerhet.

3. Vilka reaktioner har kommit på lagen?

Beslutet stöds av den partitrogna kinesiska tidningen Global Times. Dess chefredaktör Hu Xijin noterar att flera länder i väst har liknande lagar och att det mesta av våldet i Hongkong utförs av maskerade ”upprorsmakare”. 

Civil Human Rights Front som har arrangerat flera massprotester i Hongkong går dock till attack mot lagen och kallar den för drakonisk. Lagen hotar personlig säkerhet och yttrandefrihet, enligt organisationen.

Även den ideella organisationen Human Rights Watch är kritisk. Deras chef i Kina, Sophie Richardson, uppmanar Hongkongs politiker att skapa en miljö som gör att demonstranter inte känner sig nödgade att bära mask, i stället för att förbjuda dem och därmed försvaga yttrandefriheten.

Läs mer: Demonstranter i Hongkong varnar för blodig hämnd