Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 04:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/marianne-bjorklund-nordkorea-skapar-kris-for-att-fa-igang-samtal/

Världen

Marianne Björklund: Nordkorea skapar kris för att få igång samtal

Nordkoreas ledare Kim Jong-un meddelade på tisdagen att landet bryter all kontakt med Sydkorea.
Nordkoreas ledare Kim Jong-un meddelade på tisdagen att landet bryter all kontakt med Sydkorea. Foto: STR

Nordkorea har dragit ut sladden och avbrutit all kontakt med Sydkorea. Därmed trappas konflikten upp och hotet om en militär upptrappning ökar. 

Från nordkoreanskt håll är sannolikt förhoppningen att ett mer spänt läge ska pressa Sydkorea och USA till ekonomiska eftergifter. 

Två gånger om dagen, klockan 9 och klockan 17, har företrädare för Sydkorea och Nordkorea hållit telefonkontakt. Men i måndags vägrade nordkoreanerna att lyfta luren när sydkoreanerna rutinmässigt ringde upp. Dagen därpå kom det dramatiska beskedet: Nordkorea bryter all kontakt med sin sydliga granne

Sambandskontoret som hade satts upp i den nordkoreanska gränsstaden Kaesong läggs ned. Den heta linje mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in, som upprättades efter att de två träffats 2018 och kommit överens om att förbättra relationen, avinstalleras. 

”Vi har nått slutsatsen att det inte finns något behov av att sitta ansikte mot ansikte med sydkoreanska myndigheter, och det finns ingen fråga att diskutera med dem, eftersom de bara har gjort oss mer förfärade”, skriver den nordkoreanska nyhetsbyrån KNCA.

Det direkta skälet som Nordkorea anger för att bryta kontakten är att nordkoreanska dissidenter i Sydkorea fortsatt att skicka upp ballonger med flygblad kritiska mot Kim Jong-uns regim in på nordkoreansk mark. På flygbladen finns budskap som: Kim Jong-un är en diktator som använder kärnvapen som leksaker. Det har skett trots löften från Sydkorea om att sätta stopp för flygbladen. 

Men det finns sannolikt också andra anledningar till Nordkoreas beslut att bryta kontakten. Landets ekonomiska isolering har blivit än mer påtaglig i samband med coronakrisen. På tisdagen varnade FN:s speciella rapportör i Nordkorea, Tomas Ojea Quintana, för stor brist på mat och undernäring i Nordkorea. Det är bland annat en följd av att gränsen mot Kina stängts till följd av covid-19.

Att bryta kontakten med Sydkorea kan absurt nog vara ett sätt att försöka få igång någon typ av samtal som leder till att den ekonomiska bördan i Nordkorea lättar. Att skapa oro, experter varnar nu för en militär upptrappning, kan vara precis det Nordkorea vill. Landet har haft liknande taktik förr, att först framkalla en kris för att i ett andra steg få till stånd internationella förhandlingar där vissa eftergifter görs till Nordkorea innan landet går med på att ta ett steg tillbaka. 

Att kontakten bryts är en kraftig omsvängning jämfört med för två år sedan när en islossning mellan de två grannländerna kunde skönjas och USA:s president Donald Trump hade ett första toppmöte med Kim Jong-un i Singapore. Donald Trump verkade då förvissad om att Nordkorea skulle gå med på att avveckla sitt kärnvapenprogram.

Men kärnvapen är det som Nordkorea har att använda sig av i påtryckningar mot resten av världen och vid Trumps andra möte med Kim Jong-un visade den nordkoreanske ledaren tydligt att landet inte har några planer på att avrusta. Samtidigt vägrade USA att gå med på lättnader i de ekonomiska sanktionerna om inte Nordkorea avvecklar sitt kärnvapenprogram. Mötet avslutades abrupt och sedan dess har förhandlingarna gått i stå. Visserligen har Trump och Kim Jong-un träffats ytterligare en gång sedan dess. Men det mest konkreta resultatet av det mötet var att Trump som förste amerikanske president tog ett steg på nordkoreansk mark.

Läs mer: Nordkorea fördömer Sydkoreas övningar 

Ämnen i artikeln

Nordkorea
Sydkorea
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt