Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 15:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/marianne-bjorklund-protesterna-i-hongkong-xis-svaraste-utmaning/

Världen

Marianne Björklund: Protesterna i Hongkong Xis svåraste utmaning

Svartklädda jurister i en tyst protest i Hongkong kräver att en oberoende utredning tillsätts kring hur polisen hanterat demonstrationerna mot utlämningslagen. Foto: Philip Fong/AP

Tusentals svartklädda jurister intog på onsdagen Hongkongs gator i en tyst protest för att manifestera sitt stöd för den senaste tidens demonstrationer. 

Kinas ledare Xi Jinping står nu inför en av sina största utmaningar sedan han kom till makten. 

Tysta och klädda i svart marscherade flera tusen jurister längs Hongkongs gator på onsdagen till stöd för de senaste månadernas protester. Manifestationen visar vilket brett stöd det finns för de protester som sköljt över Hongkong. Det handlar inte bara om unga studenter som oroar sig för den forna brittiska kronkolonins framtid. Även inom rättsväsendet, näringslivet och utbildningsväsendet gror ett missnöje med hur samhället utvecklas. 

För juristernas del handlar det framför allt om att värna om Hongkongs oberoende rättsystem. De oroar sig för att polisen går allt hårdare fram mot demonstranter och misstänker att politiska skäl ligger bakom att drygt 500 har gripits sedan protesterna inleddes, snarare än lagboken. Många pekar också på att de personer som gått till attack mot demonstranter – av vissa misstänkta att vara anlitade av Peking – inte alls har hejdats av polisen lika snabbt, och kommit lindrigare undan. Nu kräver juristerna en oberoende utredning.

Deras protest kommer bara någon dag efter att kaos utbröt i Hongkong. 

Polisen tycks gå allt hårdare fram mot demonstranterna. I måndags användes tårgas rikligt, även i bostads- och turistområden. Men myndigheternas taktik verkar inte fungera. Protesterna visar inga tecken på att ge vika och demonstranterna saknar helt förtroende för Hongkongs ledare Carrie Lam, som vid olika presskonferenser har försökt lugna ner situationen.

Den stora frågan är därför när, om och i sådana fall hur centralregeringen i Peking ska intervenera. På senare tid har retoriken från Fastlandskina hårdnat och snart närmar sig 1 oktober när Kina firar 70 år som Folkrepublik. Det är tänkt att bli ett stolt firande för den kinesiska presidenten Xi Jinping som vill vara den ledare som gjorde Kina till nummer ett i världen igen. Stora militärparader är inplanerade för att manifestera jubileet. Om världens blickar då riktas mot fortsatta demonstrationer skulle det vara ett kraftigt bakslag för Xi Jinping.

Hur Hongkong ska hanteras framstår som den största utmaningen för Xi Jinping sedan han blev ledare 2012. Några enkla lösningar på turbulensen finns inte ur hans perspektiv. Skulle han ge grönt ljus till Folkets befrielsearmé att gå in och stoppa protesterna väntar hårda fördömanden från omvärlden. Gör han å andra sidan ingenting och kaoset fortsätter att belägra Hongkong framstår han som svag, just i den stund när han vill visa styrka.