Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 13:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/marianne-bjorklund-striktare-flyktingpolitik-tvingade-bort-aquarius/

Världen

Marianne Björklund: Striktare flyktingpolitik tvingade bort Aquarius

Foto: Anders Hansson

Slutet på räddningsbåten Aquarius operationer i Medelhavet är resultatet av en striktare flyktingpolitik i Italien och Europa. Flyktingarna ska aldrig ge sig ut på havet, är tanken. Men det finns en risk att fler dör, utan vittnen.

Marianne Björklund
Rätta artikel

Räddningsfartyget Aquarius svårigheter med att rädda flyktingar på Medelhavet började i somras när Italiens nyvalda regering vägrade ta emot båten som då hade 629 flyktingar ombord. Agerandet var ett led i nyvalde premiärministern Matteo Salvinis löfte om att gå hårdare mot flyktinginvandringen. 

Båten accepterades till sist av Spanien. Men Salvini deklarerade seger och upprepade sin åsikt att ideella räddningsbåtar bedriver ”taxiverksamhet” och samarbetar med människosmugglare.

Sedan dess har det blivit allt svårare för ideella organisationer att bedriva räddningsarbete utanför Libyens kust, varifrån 90 procent av de som flyr över Medelhavet utgår enligt UNHCR. Italiens hamnar har stängt och fler flyktingar hindras redan på libyskt territorium. I början av året fanns fem ideella räddningsfartyg i Medelhavet. Med Aquarius, som använts av Läkare utan gränser och SOS Méditerranée, försvinner det sista. 

Läs mer: Aquarius avbryter insatser på Medelhavet 

Enligt Italiens resonemang kommer färre flyktingar våga sig på den farliga färden över Medelhavet när räddningsfartygen är borta. Och antalet flyktingar som anlänt till den italienska kusten har minskat markant. Fram till december i år hade 23.000 kommit, en nedgång med 80 procent jämfört med 2017. Men flyktingar fortsätter att dö, åtminstone 2.160 personer har hittills i år drunknat när de försökt ta sig över Medelhavet. 

Samtidigt driver även EU linjen att flyktingarna ska hejdas innan de gör den farliga färden över Medelhavet. Satsningar har gjorts för att stärka den libyska kustbevakningen och komma åt människosmugglare. Lyckas man inte hejda dem på land är förhoppningen att de ska hindras av den libyska kustbevakningen innan de nått för långt ut på havet.  Enligt Läkare utan gränser har den libyska kustbevakningen hindrat över 14.000 flyktingar ute på havet i år och tvingat dem att återvända till Libyen. 

Läs mer: Italien ska beslagta fartyg som hjälper flyktingar 

Men det är ingen lösning, menar kritikerna. Förhållandena för flyktingar i Libyen har rapporterats var undermåliga. Det saknas mat, hälsovård, rent vatten och mediciner, enligt UNHCR. Flyktingarna utnyttjas också av människosmugglare. 

Aquarius inledde sin verksamhet i Medelhavet 2015 då flyktingströmmen mot Europa var som störst. Sedan februari 2016 uppger Läkare utan gränser att Aquarius har räddat 30.000 flyktingar. 

Trots den hårdare gränskontrollen lär flyktingar fortsätta försöka ta sig över Medelhavet. Nu varnar ideella organisationer för att fler kommer att dö under färden, utan vittnen. 

Läs mer: Flyktingfartyget som testar EU-ländernas solidaritet