Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Markstrider längs israelisk gräns

Israelisk militär och väpnade palestinska grupper har drabbat samman längs gränsen mellan Israel och Gaza. Hamas noterade på lördagmorgonen sin första militära framgång under den tio dagar långa konflikten med Israel.

Ett Hamas-kommando på åtta man korsade gränsen till Israel via en av de många underjordiska tunnlar som Israel lovat förstöra. Nära Kisufim, intill en stor samling israeliska pansartrupper, dök Hamas män upp ur tunneln och öppnade eld mot en jeep. Två israeliska soldater dödades och fyra sårades, varav två allvarligt.

Under den följande eldstriden dödades en Hamas-soldat. Enligt Hamas medier satte sig de övriga i säkerhet och flydde ovan jord tillbaka mot Gaza, medan israeliska källor uppger att de flyende skjutits ihjäl med automatkanonen till en Apache-helikopter. I samma ögonblick som dramat var över drog Hamas medier igång en välregisserad segerkampanj, där det inträffade utmålades som en historisk triumf.

För Israel är det en förarglig motgång, som just nu analyseras av både medier och militärledning. Israel meddelar att mellan åtta och tjugo tunnlar mellan Gazaremsan och Israel upptäckts – det riktiga antalet kan inte fastställas ännu, eftersom flera tunnlar har flera ingångar på Gazasidan. Israel skickar robotar och hundar ned i tunnlarna för att utforska dem.

Sedan många soldater dödats av ras och försåtmineringar under kampanjen mot Hamas smuggeltunnlar i början av seklet, skickas soldater inte ned i tunnlar förrän dessa filmats av robotar. Att spränga en tunnel mellan Gaza och Israel är en svår teknisk utmaning – gångarna löper två–tre kilometer trettio meter under jorden, och har betongklädda väggar.

På lördagen hade 318 palestinier mist livet sedan Israels militäroperation Den skyddande eggen – ”Operation protective edge” – inleddes den 8 juli. En israelisk civil och en israelisk soldat har också dödats. Många av offren är barn.

I staden Beit Hanoun utplånades åtta personer i en familj när deras hus attackerades av israeliska stridsvagnar, trots att de fortfarande befann sig i huset. Fyra var barn. Tidigare under dagen dödades fyra barn i åldrarna två till elva när stridsvagnar öppnade eld i Gaza stad.

En israelisk soldat dödades också på fredagen, enligt den israeliska militären av eldgivning från de egna leden.

I ett försök att säkra en ”varaktig lösning” på den blodiga konflikten mellan Israel och Hamas ska FN:s generalsekretare Ban Ki-Moon resa till Mellanöstern på lördagen för att möta parterna. Det framkom efter säkerhetsrådets krismöte på fredagen.

– Israel har legitima säkerhetsintressen, och vi fördömer den urskillningslösa raketbeskjutning från Gaza in i Israel. Men vi är oroade över Israels hårda respons på attackerna, säger FN:s biträdande generalsekreterare Jeffrey Feltman.

FN ville inte uppge vilka platser Ban ska besöka på grund av säkerhetsskäl, men han vill ”uttrycka solidaritet med israeler och palestinier”, vilket tyder på att Ban kommer besöka både sidorna.

Några tecken på försoning hos parterna är dock svårt att spåra. Den palestinska FN-representanten Riyad Mansour hotade med att gå till FN och internationella domstolar om säkerhetsrådet inte agerar för att skydda civila palestinier från israeliska attacker. Riyad Mansour sade att Israels ”bestailiska” aggressivitet i Gaza inte kan motiveras ”på något sätt”.

Israels ambassadör höll i sin tur Hamas ansvariga för det fortsatta våldet och sade att de "lever av våld och hyllar döden”, rapporterar BBC.

Konflikten får även återverkningar på andra håll i världen. I Frankrike har Parispolisen förbjudit en demonstration till stöd för befolkningen i Gaza som skulle hållas på lördagen. Beslutet har stöd av den franske presidenten François Hollande som menar att demonstrationerna utgör ett hot mot den allmänna ordningen.

– Vi ska inte importera konflikten till Frankrike, vi kan inte ha demonstrationer som hotar den allmänna ordningen, säger han till tidningen Libération.

Beslutet togs efter att demonstrationer mot Israels agerande i den pågående konflikten i Gaza urartat. I Paris attackerade en grupp aktivister två synagogor. I ett av attentaten skadades tre personer och fick föras till sjukhus.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.