Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Marockaner i Köln ber tyska kvinnor om ursäkt

Abdessalam från Casablanca har ställt sig utanför Kölner-domen för att visa att det finns män från de utpekade länderna som tar avstånd från händelserna på nyårsafton.
Abdessalam från Casablanca har ställt sig utanför Kölner-domen för att visa att det finns män från de utpekade länderna som tar avstånd från händelserna på nyårsafton. Foto: Jan Lewenhagen

Abdessalam från Casablanca är bekymrad. Han vet att händelserna på nyårsafton försämrar möjligheterna för honom att få stanna i Tyskland. Han vill be om ursäkt.

–Jag skäms för vad män från Marocko har gjort, säger han.

Det är mitt på dagen när de sju männen sätter sig högst upp den breda trappan vid Kölner-domen. De ser ut över den öppna plats utanför järnvägsstationen där det rådde kaos på nyårsafton och de vecklar ut en bred pappersbanderoll där de skrivit: Vi ber alla kvinnor och flickor i Tyskland om ursäkt för överfallen.

En av de sju är den 26-årige Abdessalam från Casablanca, han har skrivit sitt namn på en kartongbit som han håller upp.

Aktionen är till för att visa att det finns en annan sida, att det finns män från de utpekade länderna som tar avstånd från det som hände.

Abdessalam säger att han befann sig vid järnvägsstationen på nyårsaftonen och gick dock därifrån när han såg hur det började spåra ur. Han säger att han skäms över vad hans landsmän har gjort. Polisen har hittills identifierat 19 misstänka gärningsmän, 14 av dem kommer från Marocko och Algeriet.

Abdessalam har varit i Tyskland sedan fyra månader, han tror att det som hänt försämrar hans möjligheter att få stanna.

–Det skapar dålig stämning mellan oss och flyktingarna. Vi kom hit med hopp och optimism. För varje gång något sådant här händer, nu senast var det extremt, så minskar hoppet, säger han. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.