Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/marockomorden-de-atalade-erkanner-is-sympatier-och-riskerar-dodsstraff/

Världen

Marockomorden: De åtalade erkänner IS-sympatier och riskerar dödsstraff

Marockanska kvinnor bär på bilder av de två mördade kvinnorna vid en ljusmanifestation utanför danska ambassaden i december förra året. Foto: Mosa'ab Elshamy/AP

De tre marockanska männen hade inte råd att resa till Syrien för att strida för IS. I stället bestämde de för att utföra terrordåd i sitt hemland. Offren blev två unga skandinaviska kvinnor, Maren Ueland och Louisa Vesterager Jespersen, som var på vandringssemester i Marocko.

Rätta artikel

På torsdagen ställs de tre männen inför rätta i Salé, en förstad till Marockos huvudstad Rabat, tillsammans med ytterligare 21 medåtalade. Det är Abdessamad Ejjoud, Younes Ouzyad och Rachid Afati, som anklagas för själva morden. 

Den 17 december förra året hittades de döda kropparna av den 24-åriga danskan Louisa Vesterager Jespersen och Maren Ueland, 28, från Norge. Kvinnorna mördades i Atlasbergen i Marocko och hade utsatts för besinningslöst knivvåld.

Inom några dagar hade den marockanska polisen gripit flera misstänkta, bland dem Ejjoud, Ouzyad och Afati, liksom en fjärde kumpan som deltog i planläggningen av dådet.

Den norska tidningen VG har tagit del av förhören med de misstänkta. Det framgår att de sinsemellan diskuterat att resa som frivilliga till IS ”kalifat” i Syrien. Men eftersom de varken hade pengar eller pass bestämde de sig i stället för att döda utländska turister på marockansk mark, i terrororganisationens namn.

Männen, som är hemmahörande i staden Marrakech, reste till den närbelägna bergsbyn Imlil. Byn är populär bland utländska turister som vill göra vandringsturer på det över 4 000 meter höga berget Toubkal.

Marockanerna spanade efter offer som de tänkte döda på ”IS-sättet” - utstuderat plågsamt och helst också videofilma dådet. Efter några dagar råkade de av en slump på Louisa Vesterager Jespersen och Maren Ueland som de skuggade efter en vandringsled. När kvinnorna slagit upp sitt tält blev de överfallna och mördade.

Morden filmades med mobilkamera och lades upp i ett videoklipp på sociala medier. Filmklippet är en del av bevisningen mot männen, som villigt medger IS-sympatier. I ett annat filmklipp svär männen sin trohet till terrororganisationen.

Männens försvarsadvokat Hafia Makssaui säger till VG att hennes klienter kommer att erkänna morden inför rätten på torsdag. Hon kommer att vädja till domaren om att ta hänsyn till att männen samarbetat med polisen.

Dådet väckte stor avsky världen över, även i Marocko där sympatiaktioner har hållits för de mördade kvinnorna på flera ställen. Åklagaren i målet kommer att kräva dödsstraff. Han har i samband med rättegången kallats männen ”värre än djur”.

Marocko har inte verkställt några dödsdomar sedan 1993. Men det har väckts en opinion via nätet att dödsstraffet ska tillämpas just i detta fall.

Dubbelmordet har också lett till andra rättssaker. I Danmark dömdes nyligen en kvinna till tre månaders fängelse villkorligt för att ha spridit videon som dokumenterar morden på kvinnorna. Ytterligare fjorton personer riskerar att dömas för spridning. Lagöverträdelsen består i otillåten spridning av bilder som rör en annan persons privata angelägenheter.

Tidigare i år dömdes en schweizisk medborgare till 10 års fängelse i Marocko för att ha försökt bilda en terrorcell med IS-anhängare. Mannen hade viss anknytning till trion som nu anklagas för dubbelmordet.