Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/martin-gelin-amazons-jeff-bezos-anklagar-skvallertidning-for-utpressning/

Världen

Martin Gelin: Amazons Jeff Bezos anklagar skvallertidning för utpressning

Amazons grundare tillika världens rikaste man, Jeff Bezos. Foto: Jim Watson/TT

Världens rikaste man, Amazons grundare Jeff Bezos, anklagar skvallertidningen National Enquirer för utpressning. Tidningen, vars ägare står mycket nära Donald Trump, ska ha hotat sprida nakenbilder på Bezos om han inte avslutade en kritisk granskning. Konflikten är sannolikt politiskt motiverad.

Martin Gelin
Rätta artikel

I ett blogginlägg skriver Amazons vd Jeff Bezos att National Enquirer och dess ägare David Pecker ägnat sig åt utpressning i ett försök att förhindra en utredning som Bezos inlett mot tidningen. Enligt Bezos ska Enquirer bland annat ha hotat med att publicera nakenbilder, ”under bältet”, på Bezos. 

Bezos går igenom en skilsmässa och National Enquirer har tidigare publicerat meddelanden som Bezos skickade till sin nya partner Lauren Sanchez. Det ledde till att Bezos orkestrerade en omfattande granskning av hur tidningen fått tillgång till hans privata textmeddelanden. Pecker och AMI, företaget som äger National Enquirer, verkar ha blivit allt mer oroliga över vilken information som kunde uppdagas i undersökningen och skickade meddelandena om bilderna till Bezos i hopp om att få stopp på den.

Sedan Donald Trump lanserade sin presidentkampanj 2015 har National Enquirer i princip fungerat som ett kampanjorgan för Trump. Det är sannolikt att konflikten med Bezos är politiskt motiverad då Bezos äger Washington Post, som publicerat många viktiga avslöjanden om Trump. AMI och Pecker kan också vara oroliga över att Bezos granskning riskerar att uppdaga känslig information om företaget, exempelvis när det gäller dess affärsintressen i Saudiarabien.  

Konflikten mellan Jeff Bezos och Trump kommer förmodligen att eskalera efter detta. Trump har i flera år försökt håna och förolämpa Bezos på Twitter, i ett försök att skada trovärdigheten för Washington Posts rapportering om honom. Efter att Enquirer publicerade textmeddelanden mellan Bezos och hans nya partner skrev Trump på Twitter hånfullt att Bezos “förlorar mot en konkurrent som så vitt jag förstår har mycket mer korrekt rapportering än hans lobbyisttidning Amazon Washington Post”.

Men genom att gå ut med detaljerna kring National Enquirers försök att utpressa honom tycks Bezos ha visat att han inte är orolig för att de ska publicera några bilder, utan tvärtom tänker fortsätta sin utredning av skvallertidningen. Som konsult har han anlitat Gavin de Becker, som skrivit boken “The gift of fear”, om hur utpressning bör hanteras. Bezos välformulerade och ofta fyndiga blogginlägg har generellt fått ett sympatiskt bemötande i den amerikanska teknik- och affärspressen.

– I ett ögonblick som måste vara extremt pressat lyckas Bezos uppvisa en framtoning av lugn, lekfullhet och ett inte litet mått av självbelåtenhet över att han fått sina fiender att skicka alla sina hot skriftligen, så att de kan delas med oss alla, skriver Casey Newton, medieanalytiker på CNN.