Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Bannons avslöjanden skapar kaos i Washington

Other: Saul Loeb Joe Raedle/AFP/TT

Steve Bannon ledde Donald Trumps valkampanj, skrev hans invigningstal som president och skötte hela hans politiska maskin under det första halvåret i Vita Huset. Men nu när Bannon kommer med grov kritik mot Trump är han inte längre användbar för presidenten. I stället försöker Trump nu låtsas att de aldrig stått varandra nära.

Steve Bannon är inte nådig mot Donald Trump och hans närmaste stab i intervjuer i en ny bok. Bannon säger att det inte råder något tvivel om att det var ”landsförräderi” när Trumps kampanjledning träffade ryska kontakter mitt under den pågående valkampanjen 2016.

Bannon talar frispråkigt om att Rysslandsundersökningen primärt handlar om pengatvätt och i synnerhet rör Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort, presidentens son Donald Trump Junior samt svärsonen Jared Kushner. Avslöjandena publiceras i en kommande bok av den erfarna journalisten Michael Wolff, ”Fire and fury: Inside the Donald White House”.

The Guardian och New York Magazine har publicerat utdrag ur boken. Bannon förutser även att Trumps son Don Junior “kommer knäckas som ett ägg i nationell tv” när undersökningen kulminerar. Om presidentens dotter Ivanka Trump säger Bannon att hon är “korkad som en tegelsten”, enligt Wall Street Journal.

Sedan Bannon lämnade Vita Huset har han gjort ett fåtal frispråkiga intervjuer där han ofta uttryckt sig hånfullt om Trump. Bannon är till skillnad från Trump en beläst intellektuell, som ägnat de senaste decennierna åt att gräva ner sig i politisk historia och finjustera sin högerextrema ideologi. Han tycktes främst se Trump som ett bekvämt verktyg för att genomföra sina ideologiska mål. 

Läs mer: Historien om Trumps kontakter med Ryssland 

Trump har i sin tur bemött Bannons attacker med ett ivrigt försök att distansera sig från Bannon, trots att det är uppenbart att Bannon hade en av de allra viktigaste rollerna i att göra Trump till president. 

– Han har inte bara förlorat sitt jobb utan har förlorat sitt förstånd, sade Trump på onsdagen. 

Det är klassiskt Trump-beteende att ta avstånd från nära medarbetare så fort de blir besvärliga. Vi såg samma sak i början av vintern, då det blev klart att Trumps tidigare säkerhetspolitiska rådgivare Michael Flynn kommer att samarbeta med undersökningen om Trumps ryska kontakter. 

Det här är inte första gången det skurit sig mellan Bannon och Trump efter att Bannon fick lämna sin nyckelroll i Vita Huset. Inför primärvalet för ett senatsäte i Alabama i fjol ställde sig Bannon bakom den radikala uppstickaren Roy Moore, medan Trump stödde den mer konventionella republikanen Luther Strange. Moore vann primärvalet och fick då förvisso helhjärtat stöd av Trump, men efter Moores nederlag var Trump tydlig med att skylla förlusten på Bannon.

Bråket mellan Bannon och Trump lär även få konsekvenser i republikanernas interna strid inför det viktiga kongressvalet senare i år. Där kan Bannon och Trump  ställa sig på olika sidor i flera viktiga primärval, vilket kan leda till ökade splittringar i partiet.

Att Trump så tydligt tar avstånd från Bannon nu kan vara ett sätt att försöka undvika framtida scenarier som slutar som i Alabama. Men oavsett vad Trump säger kommer Bannon fortsätta ha stort inflytande över den populistiska högern i USA. Bannons högerextrema sajt Breitbart förblir en viktig politisk kraft för det republikanska partiets högerkant och partiet lär skadas i kongressvalet om den falangen stannar hemma.

Tydligt är i alla fall att 2018, redan efter ett par dagar, ser ut att bli ännu ett år präglat av kaos i Washington. På onsdagen blev det även klart att Paul Manafort, som var Trumps kampanjchef innan Bannon tog över, kommer att stämma de ansvariga för undersökningen om Trumps ryska kontakter.

Manafort placerades i husarrest förra sommaren efter avslöjanden om hans politiska och affärsmässiga kopplingar till Ryssland. Allt tyder på att han fortsätter ha en nyckelroll i åklagaren Robert Muellers undersökning.

Donald Trump har ägnat vintern åt en frenetisk kamp för att smutskasta Muellers undersökning. Där har Steve Bannons senaste uttalanden orsakat nya problem för presidenten. Aldrig tidigare har en person som stått så nära Trump så klart och tydligt sagt att Trumps kampanj ägnat sig åt landsförräderi.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.