Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/martin-gelin-bidens-svaga-start-i-iowa-kan-oppna-for-andra-demokrater/

Världen

Martin Gelin: Bidens svaga start i Iowa kan öppna för andra demokrater

Joe Biden utmanas i den demokratiska mitten av Pete Buttigieg.
Joe Biden utmanas i den demokratiska mitten av Pete Buttigieg. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP

Vermontsenatorn Bernie Sanders fick flest röster i Iowa, men ex-borgmästaren Pete Buttigieg fick flest delegater. Det betyder att det lär dröja innan vi ser en klar favorit i Demokraternas primärval. Förre vicepresidenten Joe Bidens svaga start kan skapa en öppning för andra mittendemokrater, vilket i sin tur kan gynna Bernie Sanders, som framstår som en klar favorit för partiets vänsterflank.

Det är alltid riskabelt att dra för stora slutsatser av valet i Iowa. Särskilt i år, när rösträkningen slutade i kaos och ingen klar vinnare utsetts efter fyra dygn. 

Kandidaterna har fram till måndag på sig att kräva en omräkning av rösterna, annars utropas en officiell segrare då. Men siffrorna från Iowa har redan bekräftat det vi anade om Demokraternas kandidater. Entusiasmen bland unga och nya väljare är stark för Bernie Sanders, som fick flest röster i delstaten, och Pete Buttigieg, som fick flest delegater. Joe Bidens väljarstöd kommer främst från trogna demokrater och kärnväljare, som sällan gör starkt ifrån sig i Iowa. Hillary Clinton slog Sanders med minimal marginal i delstaten 2016 och förlorade mot Barack Obama 2008. 

Pete Buttigieg gjorde ett starkt resultat i Iowa.
Pete Buttigieg gjorde ett starkt resultat i Iowa. Foto: Andrew Harnik/AP

Pete Buttigiegs starka resultat i Iowa innebär att det nu blir trångt i partiets mittfåra. Joe Biden leder fortfarande i nationella opinionsmätningar, men lär inte vinna ett primärval förrän tidigast i South Carolina om tre veckor. Han beskrev resultatet i Iowa som ett ”slag i magen”. Att behöva tampas med den unge Buttigieg om att bli den pragmatiska mittendemokraten i valet var nog det sista Biden hoppats på.

Inför supertisdagen 3 mars, då en rad stora delstater röstar, får partiets mittfåra dessutom sällskap av Michael Bloomberg, affärsman och tidigare borgmästare i New York. Bloomberg har fört en radikalt annorlunda kampanj än andra demokrater då han valt att helt ignorera de första tre delstaterna, Iowa, New Hampshire och Nevada, för att i stället samla resurser (inklusive 200 miljoner dollar av hans privata förmögenhet) för ett starkt resultat på supertisdagen.

Om både Biden, Buttigieg och Bloomberg slåss om mittenväljarna kan det ironiskt nog skapa ett drömläge för vänsterradikala Sanders, i synnerhet om Elizabeth Warrens väljarstöd fortsätter att falla. Sanders kan då relativt ensam segla fram som favorit för partiets energiska vänsterflank, medan tre starka och välfinansierade mittendemokrater slåss om alla andra väljare.

Bernie Sanders har starkt stöd av väljare på den demokratiska vänsterkanten.
Bernie Sanders har starkt stöd av väljare på den demokratiska vänsterkanten. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Samtidigt har även Sanders skäl att oroa sig över resultatet i Iowa. Valdeltagandet var inte särskilt högt, trots att presidentvalet 2020 inte obefogat utmålas som ett existentiellt vägskäl för USA som demokrati. Sanders politiska rörelse bygger på löftet om att hans radikala budskap ska mobilisera nya väljargrupper som tidigare känt sig uppgivna över det politiska läget. Vissa indikatorer tyder på att Sanders redan skapat denna entusiasm. Det är avsevärt fler individer som donerat pengar till hans kampanj än till någon annan kandidat, över hela landet.

Men den stora utmaningen är att omvända denna entusiasm till faktiskt väljarstöd. Iowa gav inget övertygande svar på att Sanders har den förmågan. 

Lyckas han däremot åstadkomma ordentliga segrar i de kommande valen i New Hampshire och Nevada råder det inget tvivel om att han kommer att bli vänsterflankens kandidat. Vem han får tampas med i mitten ser dock ut att bli en helt öppen fråga.

Tittar vi närmare på Pete Buttigiegs och Bernie Sanders siffror i Iowa så blir det klart att de speglar två motsatta strategier för hur Demokraterna kan växa som parti. Buttigiegs starka stöd beror på att han lyckades nå ut till väljare i Des Moines välbärgade och historiskt sett konservativa villaförorter. Det är i just sådana områden Demokraterna gått fram som mest under Trumps tid som president, då välutbildade, moderata republikaner och mittenväljare är skeptiska till Trump. Dessa villaförorter bidrog även till Demokraternas stora seger i mellanårsvalet 2018.

Sanders taktik för politisk förändring bygger däremot på att mobilisera väljargrupper som sällan deltar i val, med löften om en radikalt annorlunda politik. I Iowa var det just Sanders som lockade i särklass flest nya väljare till vallokalerna; av de som aldrig tidigare röstat i primärval valde 31 procent Sanders. 

I motsättningen mellan Buttigieg och Sanders två strategier finns Demokraternas stora utmaning framöver. Mittendemokrater som Biden och Buttigieg har bäst chans att locka över moderata republikaner som ogillar Trump, med löften om att USA ska bli som vanligt igen. 

Men Sanders har bäst chans att mobilisera nya väljargrupper, genom att just lova något annat än den vanliga politiken.

För att besegra Trump i november behöver Demokraterna förmodligen göra både och.