Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 01:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/martin-gelin-darfor-hangde-tulsi-gabbard-kvar-sa-lange/

Världen

Martin Gelin: Därför hängde Tulsi Gabbard kvar så länge

Tulsi Gabbard.
Tulsi Gabbard. Foto: Nicholas Kamm/AFP

Kongressledamoten Tulsi Gabbard avslutar sin kampanj för att bli Demokraternas presidentkandidat. Trots att hon länge varit nära vänsterpolitikern Bernie Sanders ställer hon sig nu bakom Joe Bidens kandidatur.

USA-valet 2020

Vem är Tulsi Gabbard och varför varade hennes kampanj så länge?

Gabbards kampanj var aldrig nära att vinna något primärval, utan syftet var snarare att lyfta en ideologisk plattform som tydligt skiljer sig från Demokraternas etablissemang. 

Gabbard är en 37-årig kongressledamot som länge utmärkt sig för hård kritik av det egna partiet. Hon är veteran från kriget i Irak, men är själv extremt kritisk till USA:s militära ingripanden. 2017 fick hon själv hård kritik för en resa till Syrien där hon träffade landets ledare Bashar al Assad. Hon är den första hindu som någonsin blivit vald till USA:s kongress. Inför presidentvalet 2016 var hon en av de första kongressledamöter som ställde sig bakom Bernie Sanders kampanj men hon har tidigare även uttryckt värdekonservativa åsikter, då hon inledningsvis var emot abort och hbtq-rättigheter, och retoriskt stöd för auktoritära regimer. I Demokraternas primärval utmärkte hon sig framför allt för en radikalt annorlunda utrikespolitik, där hon förespråkade en kraftigt minskad global roll för USA:s militär. Det har gett henne stöd från både vänstern och den nationalistiska högern.

Varför ställer hon sig bakom Joe Biden?

Många demokrater oroade sig länge för att Gabbard hade planer på att ställa upp som oberoende tredjepartikandidat, vilket skulle ha kunnat gynna Trump. Hon har även varit nära Bernie Sanders i många år och stod bakom hans kampanj 2016, då hon även kom med hård kritik mot Hillary Clinton som ”drottningen av krigshetsare” som ”förkroppsligar korruption”. Clinton har i sin tur anklagat Gabbard för samarbete med den ryska staten, vilket det saknas bevis för.

Det var därför många demokrater som blev överraskade när Gabbard gick ut med sitt stöd för Joe Biden på torsdagen.

”Även om jag inte håller med vicepresidenten i alla frågor så vet jag att han har ett gott hjärta, att han motiveras av sin kärlek för vårt land och det amerikanska folket”, sade Gabbard i ett videomeddelande.

Hur ser hennes politiska framtid ut nu?

Gabbard har inget brett stöd, men hennes lilla grupp av anhängare är entusiastiska och högljudda. Hon kommer inte att ställa upp för omval för sin kongressplats i Hawaii så hennes framtid är oklar, men det är mest sannolikt att hon kommer att hitta nya sätt att framföra sina idéer om en ny amerikansk utrikespolitik. 

– För de som delar en isolationistisk världsbild finns det två kandidater på varje sida: Gabbard för Demokraterna och Trump för Republikanerna, säger Brian Levin, statsvetare på California State University, till New York Times.

Läs mer: Demokraten som inte röstade för riksrätt mot Donald Trump 

Läs också: Delegater, konvent, supertisdag – så funkar primärvalen i USA