Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Diplomatisk flopp för Trump i FN

Mevlut Cavusoglu talar inför omröstningen.
Mevlut Cavusoglu talar inför omröstningen. Other: Eduardo Munoz Alvarez/AFP

Stödet för Donald Trumps försök att utse Jerusalem till Israels huvudstad var i princip obefintligt i dagens FN-omröstning. Trots att USA inför omröstningen hotade länder som röstade emot dem var det 128 länder som enades för att fördöma USA:s kontroversiella förslag.

Uppdaterad 2017-12-22 kl 15.55. Artikeln har tillförts en rättelse.

Donald Trumps administration slog på stora trummor inför omröstningen i FN, där medlemsländerna fördömde Trumps beslut att utse Jerusalem till Israels huvudstad. Inför omröstningen kom USA med öppna hot om repressalier, som att strypa bistånd, gentemot länderna som inte stod bakom deras initiativ. USA:s FN-ambassadör Nikki Haley väckte global uppmärksamhet när hon dagen inför omröstningen sade att USA kommer att “minnas namnen” på de länder som inte stöder Trumps beslut. Det blir en lång lista på namn att minnas. 

128 länder i FN röstade för att fördöma USA:s initiativ. Många av länderna var USA:s närmaste allierade i NATO. Alla europeiska länder röstade emot USA, med undantag för Ungern, Polen, Bosnien, Kroatien, Lettland, Rumänien och Tjeckien, som avstod från att rösta. De sju länder utöver Israel som röstade med USA var Togo, Guatemala, Honduras, Palau, Nauru, Mikronesien och Marshallöarna. I FN:s säkerhetsråd röstade 14 länder för att USA borde ändra beslutet.

Flera länder gick till öppen kritik mot Trump och Haleys hotfulla retorik inför omröstningen.

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu kallade USA:s beteende för “oacceptabel mobbning”. Bolivias FN-ambassadör Sacha Llorenti sade i sin tur till Nikki Haley: “Det första namnet ni kan skriva ner är Bolivia” och kallade sedan Haleys retorik “arrogant och respektlös”.

Det verkar inte som att FN:s medlemsländer är särskilt intresserade av att spela med i det spelet.

Nikki Haley skickade även ett brev till 180 medlemsländer inför omröstningen, där hon hotade med att en röst mot USA skulle “tas personligt” av president Trump. Trumps administration har blivit kända för en oortodox strategi i FN, där de hellre kommer med hot än att försöka sig på den snåriga diplomati och långsiktiga relationsbyggande som institutionen är känd för att vårda. Det verkar inte som att FN:s medlemsländer är särskilt intresserade av att spela med i det spelet. 

FN:s omröstning var inte bindande och USA säger fortfarande att de inte tänker ändra beslutet att flytta landets ambassad till Jerusalem. Bland Trumps kärnväljare är initiativet populärt, men det tycks öka klyftan ytterligare mellan Trumps administration och världssamfundet.

Rättelse 2017-12-22 15:55
Listan över europeiska länder som avstod från att rösta har korrigerats.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.