Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Fox News inslag med Trump liknar propaganda från diktaturer

01:01. Donald Trump har än en gång deltagit i konservativa tv-kanalen Fox News program. Presidenten intervjuas av Sean Hannity – och hyllas av publiken.

ANALYS. Donald Trump fortsätter att göra TV-intervjuer med sina mest hängivna beundrare. Intervjun hos Sean Hannity på konservativa Fox News i natt väckte associationer till Putin och Erdogans hantering av nyhetsmedier.

Strax efter presidentvalet spekulerades det i att Donald Trump och hans tidigare rådgivare Steve Bannon, som har lång erfarenhet inom media och underhållning, skulle försöka skapa egna nyhetsplattformar, i stil med den ryska regeringens statliga medier. Det verkar inte längre vara nödvändigt, eftersom Trumps favoritprogramledare på Fox News blivit en så ivrig hejarklack att deras inslag om Trump närmast liknar propaganda från diktaturer.

Under de senaste två veckorna har Trump gjort en medieoffensiv, med fyra TV-intervjuer hos vänligt inställda programledare på Fox News, samt en intervju hos den värdekonservativa republikanen Mike Huckabee, vars dotter är Trumps pressekreterare.

Nattens intervju med den servila Fox News-värden Sean Hannity, som länge varit den mest entusiastiska rösten för Trump på den konservativa TV-kanalen, påminde om Ryssland och Kinas statliga mediers inställsamma rapportering om sina ledande politiker. Inför en publik av högljutt jublande Trump-anhängare hyllade Hannity president Trump som svarade med att upprepa de budskap som varit mest populära bland hans kärnväljare. Exempelvis förklarade Trump att polisen i USA borde få mer befogenheter att “sköta sitt jobb” i stället för att oroa sig över att vara “politiskt korrekta”. Polisen i USA dödar i snitt omkring 1000 personer om året.

I en uppmärksammad del av konversationen med Hannity förklarade Trump att USA:s budgetunderskott är på väg att lösas i och med att börsindex fortsätter öka, vilket är en fantasifull tolkning av hur landets ekonomi fungerar, som inte har någon koppling till verkligheten. 

Han talade även om “ren kolkraft”, en marknadsföringsterm som kolindustrin använder, på ett sätt som fick det att framstå som att han tror att kolgruvorna själva rengör varje bit kol individuellt. Hannity ifrågasatte inte Trump när han gjorde en rad uppenbart felaktiga påståenden, som att USA har de högsta skatterna i världen (de har bland de lägsta skattenivåerna av OECD-länder). 

Hannity ifrågasatte inte Trump när han gjorde en rad uppenbart felaktiga påståenden.


Han uttryckte även tydlig frustration över kongressens misslyckande med att upphäva Barack Obamas sjukvårdsreform, men lovade att senare i veckan genomföra en exekutiv presidentorder för att förändra detaljer inom reglerna för sjukförsäkringar.

Inför intervjun gick Trump till ett hårt angrepp mot en annan TV-kanal, NBC, och föreslog att de skulle förlora sin sändningslicens för att ha rapporterat att Trump vill expandera USA:s kärnvapenarsenal. Under onsdagen gick Trump även till attack mot nyhetsmedierna under en presskonferens tillsammans med Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som tappert log medan Trump förklarade att det “ärligt talat är vidrigt att pressen får skriva vad de vill”.

Trumps envisa krig mot nyhetsmedierna verkar inte riktigt få de konsekvenser han själv önskar. I flera färska opinionsmätningar ökar förtroendet för nyhetsmedier i USA för första gången på många år. Ju mer Trump påstår att massmedierna ägnar sig åt påhittade nyheter, desto mer verkar en majoritet av det amerikanska folket känna sig påminda om att nyhetsmedierna behövs.

Rättelse 2017-10-12 07:11
I en tidigare version av texten användes en bild på fel person.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.