Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Historisk chans för Demokraterna att vända protesterna till valsegrar

00:48. Donald Trumps tillträde som president i USA har väckt en oro hos många. Världen över marscherade igår män och kvinnor för lika rättigheter för alla.

Miljontals kvinnor demonstrerade mot Donald Trump i USA på lördagen. För att demokraterna ska kunna använda den här energin för politiska segrar behöver de undvika gamla misstag och inbördeskrig i partiet.

Helgens protester mot Donald Trump blev större än förväntat. En halv miljon marscherade genom Washington DC under Trumps första helg. I New York och Chicago var det mer än 150.000 som deltog i demonstrationer; Över hela USA var det flera miljoner. Man får gå långt tillbaka i USA:s historia, till Vietnam-kriget och medborgarrättsrörelsen på 1960-talet, för att hitta landsomfattande demonstrationer som kan jämföras med detta.

Jag har tidigare följt hur oppositionsrörelsen mot George W Bush tog form, inför Irak-kriget 2003. Jag såg även Tea Party-rörelsen som växte fram i opposition mot Barack Obama 2009. Den här motståndsrörelsen kan bli mer omfattande än så. Det är en säregen kombination av optimism och entusiasm som blandas med en panikartad rädsla över att USA håller på att förlora grundläggande friheter och rättigheter under Trump. Det bildar en potent cocktail av politisk energi som bara lär växa i takt med att Donald Trump faktiskt börjat utöva sin makt, i stället för att bara prata om den.

Den stora utmaningen nu gäller demokraternas chans att kanalisera all den här politiska entusiasmen till konkreta politiska segrar. Det finns fortfarande djupa ideologiska konflikter i den breda amerikanska vänstern. Såren mellan de falanger som Bernie Sanders och Hillary Clinton representerade inför presidentvalet förra året har inte läkt. Många av de unga demonstranterna här i Washington DC vill ha ett radikalt systemskifte och börjar förlora tron på den traditionella partipolitiken.

När jag frågade Courtney Jines, från den progressiva organisationen The Future is Feminist, om hon röstade på Hillary Clinton i presidentvalet förvandlades hennes ansikte till en skeptisk grimas innan hon motvilligt erkände att hon förstås röstat på Clinton i brist på bättre alternativ. Trots att Clinton i sakpolitiken presenterade den mest progressiva plattformen i det demokratiska partiets moderna historia lyckades just vänsterfalangen av partiet inte visa någon entusiasm för henne. För demokraterna väntar nu en intern konflikt om huruvida partiets framtid handlar om att mobilisera stödet bland progressiva kärnväljare, eller att röra sig mot mitten och vinna tillbaka den vita arbetarklass som gradvis bytt sida till republikanerna i de senaste valen. Det blir en stor utmaning.

Redan nu måste partiet börja tänka framåt mot mellanårsvalet 2018, där man riskerar att förlora ytterligare mark mot republikanerna i kongressen. Men framför allt måste de miljontals amerikaner som tågade genom landets storstäder i helgen hitta konkreta metoder för att organiseras och utöva sitt politiska inflytande. När Tea Party-rörelsen enades mot Obama 2009 absorberades de snabbt av det republikanska partiet. Kan demokraterna lika effektivt vinna politiska säten på den enorma energi som nu växer i motståndet mot Trump?

Den här helgen var det inte många som oroade sig över långsiktiga strategiska problem.

Stämningen på demonstrationerna var positiv och hoppfull. För hundratusentals liberaler och progressiva amerikaner var det en läkande process att få umgås med likasinnade efter ett ha upplevt ett val som gjorde många djupt förtvivlade. Åtminstone fyra olika generationer av kvinnor tågade genom Washington i lördags, enade i en gemensam vrede över det de ser som en djupt kvinnofientlig president. Men framför allt var det en imponerande mängd unga kvinnor som deltog i demonstrationerna.

Demokraterna har nu en historisk möjlighet att förvandla den här politiska viljekraften till verklig makt. Om de lyckas ta tillvara på den chansen kan Donald Trump innebära att republikanerna förlorar en hel generation kvinnor för gott.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.