Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Konspirationsteorierna frodas efter Las Vegas-dådet

Sorg i Las Vegas.
Sorg i Las Vegas. Foto: ROBYN BECK

En våg av konspirationsteorier och vilseledande nyhetsartiklar har spridits under veckan efter massakern i Las Vegas. Google, Youtube och Facebook möter nu en kritikstorm för att deras plattformar inte gjort mer för att sålla bort skadlig och felaktig information.

Myndigheter och nyhetsmedier har i veckan letat febrilt letat efter motiv bakom den ofattbara massakern i Las Vegas där 59 personer omkom. Arbetat med att förstå massakern har dock försvårats av högerextrema konspirationsteorier och missvisande och påhittade nyhetsartiklar som fått stor spridning i sociala medier. Ofta har dessa konspirationsteorier hamnat högt upp i de verktyg som används för att rekommendera artiklar på exempelvis Google och Facebook.

Den populära högerextrema bloggen Gateway Pundit publicerade exempelvis ett inlägg som felaktigt pekade ut en vänsteraktivist som mördaren. Inlägget var under en period strax efter attentatet en av de allra högsta sökträffarna bland nyhetsartiklar för den som sökte på massakern på Google. Även inlägg med påhittat nonsens från forumet 4Chan fanns bland de högsta sökresultaten för den som ville ha mer information om massakern.

Jeff Chang, en av produktcheferna för Googles sökfunktion, var märkbart defensiv när DN frågade honom om detta under en konferens i Washington DC.

- Vi försöker hela tiden förbättra våra sökresultat, men faktumet att 15 procent av alla Google-sökningar varje dag är nya skapar utmaningar som är svåra att förutse. Men tro mig, vi arbetar på att lösa problemet, sade Chang.

Sedan presidentvalet förra året har Google och Facebook fått hård kritik för att de inte gjort mer för att stoppa vilseledande och felaktig information på sina plattformar. De har bemött kritiken med att starta en rad nya projekt för att filtrera bort skadlig och felaktig information. Men i kölvattnet av veckans massaker i Las Vegas är det tydligt att dessa initiativ än så länge varit bristfälliga.

De värsta och mest skadliga konspirationsteorierna spreds på Youtube, där flera påhittade videor som påstod att massakern i Las Vegas inte alls ägt rum snabbt nådde hundratusentals tittare. En av de mest populära videorna om massakern, där det påstods att det var flera krypskyttar inblandade, hade setts 2,5 miljoner gånger i fredags. En annan konspirationsvideo som frågade sig om attentatet överhuvudtaget ägt rum hade setts mer än 350.000 gånger på Youtube två dygn efter massakern.

Alex Jones, värden bakom den populära högerextrema plattformen Infowars, ökade också spridningen av konspirationsteorier, med flera inslag där han felaktigt påstod att gärningsmannen egentligen var en vänsterradikal Donald Trump-hatare.

Men även i etablerade medier spreds vilseledande information om massakern. Tomi Lahren, en kontroversiell värd på konservativa Fox News, påstod att myndigheterna ljugit om attentatet. “Något här stämmer inte. Media fokuserar på vapen. Det är något större som pågår”, skrev Lahren på Twitter, där hon följs av mer än 800.000 personer.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.