Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Mordförsök på åttaåring väcker associationer till gamla södern

ANALYS. En åttaårig pojke i New Hampshire har utsatts för ett rasistiskt mordförsök, i en imitation av den amerikanska söderns historiska lynchningar av svarta amerikaner. Fallet väcker en ny debatt om den våg av rasistiska hatbrott som ägt rum i år.

I augusti försökte ett gäng vita pojkar i New Hampshire döda en åttaårig svart pojke genom att hänga honom. Efter att ha misshandlat pojken och skrikit rasistiska glåpord till honom, band de fast ett rep runt hans hals och puttade ner honom från ett träbord. Pojken fördes till sjukhus med allvarliga skador och hans mamma lade senare upp bilder på repskadorna längs pojkens hals. Polisen i New Hampshire har efter en omfattande undersökning rubricerat fallet som ett hatbrott.

Att hänga svarta amerikaner var en vanlig form av rasistisk terrorism i framför allt den amerikanska södern efter inbördeskriget, men pågick ända fram till 1960-talet. Omkring 4.700 lynchningar ägde rum mellan 1882 och 1968, enligt den svarta rättighetsorganisationen NAACP.

Under det senaste året har det skett en kraftig ökning av rasistiska våldsbrott i USA. Enligt Southern Poverty Law Center, som kartlägger hatgrupper och extremistiskt våld i USA, ägde 1051 rasistiska hatbrott rum under månaden efter att Donald Trump blev president i november förra året. Det är en avsevärd ökning jämfört med föregående år.

Anti-Defamation League, som också kartlägger extremism, ökade antalet antisemitiska hatbrott under början av 2017 med 86 procent.

Under en högerextrem demonstration i Charlottesville i augusti dödades en ung kvinna när en nynazist körde en stor bil rakt in i en samling demonstranter. Mindre uppmärksamhet fick allt det andra rasistiska våld som ägde rum i samband med demonstrationen. Bland annat misshandlade en grupp nynazister en ung svart man med järnrör i ett parkeringsgarage.

I Texas attackerades en 17-årig flicka och hennes åttaåriga lillebror nyligen med frätande syra, av en gärningsman som påstods vara upprörd över att flickan umgåtts med en svart pojke. Tidigare i somras knivhögg en högerextrem man i Oregon tre mulimska män, varav två omkom. Mannen hade tidigare synts på högerextrema demonstrationer och även filmats på ett pendeltåg där han trakasserade muslimska kvinnor. Han är nu åtalad för hatbrott. Strax därpå greps en annan högerextrem man i Oregon efter att ha mordhotat en grupp muslimer. Dessa mord och misshandelsfall har även ackompanjerats av en landsomfattande våg av bombhot och attacker mot både moskéer och synagogor. Redan förra året ökade antalet hatbrott mot muslimer med 89 procent, enligt FBI:s statistik.

Richard Cohen, president för Southern Poverty Law Center, säger i en intervju med tv-kanalen PBS att han tolkar den nationella vågen av våldsamma rasistiska hatbrott som en följd av Donald Trumps politiska framgångar.

- Kombinationen av Trumps uppviglande retorik under valkampanjen och hans attacker på politisk korrekthet tycks ha givit folk en bild av att de nu har en tillåtelse att agera utifrån sina värsta instinkter, säger Cohen.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.