Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/martin-gelin-nattens-stora-vinnare-var-logner-pa-sociala-medier/

Världen

Martin Gelin: Nattens stora vinnare var lögner på sociala medier

01:11. Problem med röstrapporteringen gör att resultatet från nomineringsvalet i Iowa är kraftigt försenat.

NEW YORK. Långt efter midnatt i Iowa hade bara några enstaka procent av rösträkningen offentliggjorts. 

Men det var redan klart vem som var nattens vinnare: Donald Trump och andra som spred lögner och konspirationsteorier på sociala medier. 

Den långa upptrappningen inför presidentvalet 2020 börjar som en rejäl varningsklocka för det informationskaos som kan vänta när falska nyheter sprids rekordsnabbt.

I takt med att rösträkningen i Iowa drog ut på tiden började det ramla in skadeglada meddelanden på Twitter och Facebook från Donald Trumps närmaste medarbetare.

”Kvalitetskontroll = riggat val?” skrev Trumps kampanjchef Brad Parscale på Twitter. 

”Demokraternas partikommitté har riggat primärvalet för Hillary Clinton en gång till”, skrev America First, en kampanjorganisation för Donald Trump, sekunder senare.

Läs mer: Valresultatet i Iowa försenat – tekniken strular

På Facebook delade den högerpopulistiske tv-värden Sean Hannity med sig av liknande konspirationsteorier till sina miljontals följare.

En svallvåg av påhittade nyheter, missvisande information, lögner och myter dränkte snart den som försökte följa reaktionerna på valresultatet i Iowa via de stora sociala plattformarna.

Långt efter midnatt i Iowa hade bara någon enstaka procent av rösterna offentliggjorts, men det var redan klart vem som blev nattens stora vinnare: Donald Trump och hans högerpopulistiska anhängare som spred konspirationsteorier och lögner på sociala medier.

Björn af Kleen: Iowa hade inte råd med detta 

I många fall spreds budskapen snabbt även bland vänsterröster. Många av Bernie Sanders anhängare verkade frustrerade över ett uteblivet valresultat eftersom många förväntat sig att Sanders skulle vinna. Dynamiken påminde om valet 2016, då Trumps kampanj och andra högerpopulister ofta skapade påhittade nyheter och vilseledande information för att skada Hillary Clinton, som sedan spreds av Sanders anhängare.

I ett talande exempel på hur detta kan fungera i praktiken började högerpopulister och republikaner strax efter midnatt sprida ett rykte om att den app som var skyldig till mycket av strulet med rösträkningen i Iowa hade skapats av Hillary Clintons gamla kampanjchef Robby Mook. Det finns inget som tyder på att det stämmer. Mook har, tillsammans med Matt Rhodes, en veteran från Mitt Romneys presidentkampanj, och Harvarduniversitets Digital Democracy Project inlett ett initiativ för cybersäkerhet inför valet 2020 och de träffade demokraternas partiledning i Iowa för rådgivning förra hösten, men Mook hade själv inget att göra med utvecklingen av den app som ställde till rösträkningen under natten.

Ändå spreds ryktet rekordsnabbt, först av inflytelserika konservativa medieröster som Charlie Kirk och Michael Brendan Dougherty, sedan vidare till republikanska kongressledamöter, och högerextrema aktivisten Jack Posobiec, med hundratusentals följare. Sedan spreds det vidare av journalister på etablerade nyhetsmedier, som bland annat New York Magazine, The Intercept, Elle, National Review och Mashable. Andemeningen i budskapen som spreds var att det var Hillary Clinton och demokraternas partiledning som stal valsegern från Bernie Sanders för fyra år sedan och nu försökte de göra det igen.

Det blev ett praktexempel på hur effektivt högerpopulister kan sätta igång drev på sociala medier som sedan sprids organiskt även av vänstern och etablerade journalister.

Om Joe Biden skulle visa sig vinna Iowa, eller vinner tillräckligt många framtida primärval för att bli demokraternas kandidat, har det nu redan etablerats en berättelse om att mystiska krafter skulle ha ”riggat” valsystemet för att skada Bernie Sanders. Det kan förstås skada Biden som presidentkandidat, precis som det skadade Clinton som presidentkandidat 2016. Det är just därför Trumps kampanjledning så entusiastiskt sprider denna information.

En liten ljusglimt i informationskaoset var att Facebooks nyligen lanserade verktyg för att varna användare innan de försöker dela länkar till artiklar med bevisligen felaktig information tycktes fungera i vissa fall. Men Facebook var samtidigt en viktig plattform för spridningen av just myterna om att Iowa riggat valet för att skada Sanders.

Demokraten Joe Biden avslutade sitt tal i Iowa, som varken var ett segertal eller ett förlorartal eftersom valresultatet fortfarande var okänt, med en känslosam jämförelse mellan de som stöder Trump och de som är demokrater.

- Vi väljer hopp framför rädsla. Vi väljer vetenskap framför fiktion. Gemenskap framför splittring. Och medkänsla framför grymhet. Men kanske viktigast av allt, vi väljer sanning framför lögn, sade Biden.

Under den första viktiga valnatten inför presidentvalet 2020 var det dock lögnerna som vann i en jordskredsseger.