Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/martin-gelin-overraskande-lindrigt-straff-for-paul-manafort/

Världen

Martin Gelin: Överraskande lindrigt straff för Paul Manafort

01:37. Här är kläderna som Paul Manafort ska ha inhandlat med svarta pengar – och som använts mot honom i rättegången.

Den särskilde åklagaren Robert Mueller rekommenderade 24 års fängelsestraff för Paul Manafort, Donald Trumps tidigare kampanjchef. I stället dömdes han till bara fyra år, ett förvånansvärt lindrigt straff. Samtidigt är domen ett ytterligare bevis för att presidenten Donald Trump omgivit sig med kriminella medarbetare.

Rätta artikel

Den 78-årige domaren TS Ellis mötte svidande kritik efter det lindriga straffet för Paul Manafort, som var Donald Trumps kampanjchef under presidentvalet 2016. Trots att riktlinjerna för de brott Manafort dömts för pekade mot ett fängelsestraff på mellan 19 och 24 år, vilket även den särskilde åklagaren Robert Mueller rekommenderade, dömdes Manafort bara till 47 månaders fängelse, knappt fyra år.

– Det är ett överraskande lindrigt straff med tanke på omfattningen av Manaforts brott. Jag tror att straffet säger betydligt mer om domaren Ellis än det säger om Manafort, sade John Brennan, tidigare chef för CIA.

Juridiska experter beskrev straffet som ett exempel på diskriminerande rättsystem, där de rika och mäktiga alltid klarar sig bättre än samhällets mer utsatta grupper. Advokater över hela USA delade med sig av exempel på hur sämre bemedlade klienter fått betydligt hårdare straff för förhållandevis obetydliga brott:

https://twitter.com/ScottHech/status/1103809139900407808

 

https://twitter.com/AriBerman/status/1103808463480766466

– Som en tidigare federal åklagare är jag generad över detta. Som amerikan är jag upprörd. Jag är besviken på domaren Ellis. Det här är skamligt och visar bristande respekt för det amerikanska folket, sade Glenn Kirschner, en tidigare federal åklagare, till nyhetskanalen NBC efter domen.

Domaren Ellis verkade personligen sympatiskt inställd till Manafort, trots att han dömts för finansbrott, skattebrott, falska vittnesmål och försök att förhindra en rättsprocess. Manafort erkände skuld i samtliga av de 18 åtalspunkterna, men dömdes bara för åtta av dem, då en enskild jurymedlem inte ansåg att han var skyldig i de övriga fallen.

Domaren Ellis beskrev Manaforts karriär och livsgärningar i mestadels positiva ordalag, vilket överraskade många som följde fallet. Manafort var redan på 1980-talet en mytomspunnen lobbyist i Washington, som var känd för att jobba för alla klienter som betalade bra. Enligt Center for Public Integrity, en organisation som granskar korruption i USA, arbetade Manaforts lobbyistfirma bland annat för Mobutu Sese Seko, tidigare diktator i Demokratiska republiken Kongo, den filippinska diktatorn Ferdinand Marcos, samt auktoritära regimer i Angola, Nigeria, Kenya, Somalia och Dominikanska republiken. Organisationen kallade Manaforts firma ”lobbyister för tortyr”. Han har även arbetat för ryska klienter med kopplingar till organiserad brottslighet, och för proryska intressen i Ukraina, där han hjälpte Viktor Janukovytj att bli president.

Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort på väg till ett förhör i juni förra året. Foto: Mandel Ngan/AFP

Men även om straffet blev relativt lindrigt är Manaforts öde ett ytterligare bevis för att Donald Trump omgivit sig med kriminella medarbetare under en lång period. Nio av hans närmaste medarbetare har redan dömts för brott. Robert Muellers omfattande utredning ska snart offentliggöras och tre andra undersökningar pågår även om misstänkta brott i Trumps företag.

Rättsprocessen mot Manafort väckte högljudda processer för den orimliga mängden av hemligstämplade dokument och bristen på transparens. Washington Post formulerade i veckan ett formellt krav till det federala rättsväsendet att offentliggöra dokumenten, med argumentet att det ligger i nationens intresse att få veta alla detaljer om Manaforts brott.

Läs mer: 

Paul Manafort döms till 47 månaders fängelse

Cohen anklagas för att ha ljugit om att ha sökt nåd hos Trump

Källor: Trump gav order om svärsonens säkerhetsklassning

Muellerrapporten ser ut att skjutas fram