Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Primärval som tyder på motrörelse till Trump

Lillian Salerno gick vidare till en andra omgång av demokraternas primärval.
Lillian Salerno gick vidare till en andra omgång av demokraternas primärval. Foto: Nature and Science/Alamy

En historisk våg av kvinnliga demokrater ställer upp i politiska val i USA, i hopp om att skapa en motvikt till Donald Trump i Washington. I veckans primärval i Texas såg vi för första gången konkreta framgångar för demokraternas kvinnor.

Delstaten Texas har aldrig skickat en latinamerikansk kvinna till kongressen i Washington, trots att nästan 40 procent av befolkningen är latinamerikaner.. Det lär det bli ändring på i höstens kongressval. I primärvalen i Texas i veckan vann tre latinamerikanska kvinnor demokraternas nominering, i flera fall i distrikt där demokraterna är klara favoriter. Det kan betyda att Texas nästa år kommer att gå från noll till tre latinamerikanska kvinnor som representerar delstaten i kongressen i Washington.

Överlag var primärvalen i Texas en stor framgång för demokraternas kvinnor. En landsomfattande våg av kvinnliga kandidater har mobiliserats för demokraterna inför höstens kongressval. Mer än dubbelt så många kvinnor ställer upp för demokraterna i detta val än i det senaste kongressvalet för två år sedan. Politiska experter har varit oense om huruvida denna våg kan ge verkliga politiska resultat, men att döma av Texas primärval tyder allt på att det finns en verklig politisk kraft bakom demokraternas kvinnliga mobilisering.

Av de 50 kvinnor som ställde upp i primärval vann mer än hälften nomineringar, eller gick vidare till en andra omgång. Emily’s List, en inflytelserik progressiv organisation som kämpar för att öka kvinnlig representation i kongressen, stod bakom fem kvinnor i primärvalen och alla fem kandidaterna vann.

En av dem var Lillian Salerno, som gick vidare till en andra omgång av demokraternas primärval för ett kongressäte utanför Dallas. Salernos kampanj byggde på budskapet att det behövs fler kvinnor i Washington för att skapa en motvikt till Donald Trumps kvinnofientliga politik och den kristna högerns inflytande. I en tidigare intervju med DN berättade Salerno hur metoo-kampanjen bidragit till en historisk våg av politisk aktivism från kvinnor i Texas.

– Det som förenar alla de kvinnor som uttryckt sig i protest är övertygelsen om att vi behöver nya röster och nya makthavare. Vi behöver kvinnor som representerar oss för att något ska förändras i grunden, sade Salerno till DN.

Primärvalet i Texas tyder på att det finns en verklig energi bakom demokraternas motrörelse till Trump. Antalet demokrater som röstade i primärvalen var nästan dubbelt så högt som i det senaste kongressvalet, med en dryg miljön röster. Samtidigt var det en påminnelse om att Texas förblir en delstat där demokraterna är i underläge. I republikanernas primärval deltog 1,4 miljoner Texas-bor. Men Donald Trump är förvånansvärt impopulär i Texas, med förtroendesiffror på 39 procent, vilket är historiskt lågt för en sittande republikansk president i detta konservativa fäste i USA. Demokraterna hoppas att det ska hjälpa dem att vinna en rad segrar i kongressvalet, inte minst ett senatsäte, där den progressiva demokraten Beto O’Rourke hoppas besegra den sittande senatorn Ted Cruz.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.