Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rasism bakom Trumps uttalande om ”skithål”

00:55. Donald Trump kallar afrikanska länder för "skithålsländer" – och anser att USA istället borde ta in fler från Norge.

Analys. Donald Trumps senaste uttalanden om invandrare från Haiti och Afrika är ett försök att avhumanisera hela grupper av människor.

Rasismen är nu det som mer än något annat definierar Trumps tid i Vita huset. 

Ordet “skithål” har aldrig tidigare skrivits i den anrika dagstidningen New York Times, som publicerats i USA sedan 1851. Men den 11 januari 2018 var tidningen för första gången tvungen att publicera ordet, i ett citat av USA:s president Donald Trump.

Under en diskussion om invandringspolitik med kongressen i Washington gav Donald Trump uttryck för en växande frustration över att USA har så många invandrare från Afrika och från karibiska länder som Haiti.

– Varför låter vi alla dessa människor från skithålsländer komma hit, ska Donald ha sagt, enligt källor till Washington Post.

Presidenten fortsatte med att säga: ”Varför behöver vi fler haitier? Kör ut dem.” Donald Trump föreslog sedan att USA i stället borde välkomna invandrare från Norge. Det var ett av de mest uppenbart rasistiska uttalanden Trump har gjort sedan han blev president, men det var långt ifrån det första. Vita Husets talespersoner har inte försökt förneka dessa uttalanden, utan har i stället sagt att Trump ”bryr sig om det amerikanska folket” först och främst.

USA har i perioder välkomnat stora mängder flyktingar från Haiti av humanitära skäl. Den här fredagen, den 12 januari, är det precis åtta år sedan jordbävningen i Haiti, en av de värsta naturkatastroferna i Karibiens moderna historia. Mer än 200.000 invånare dog och omkring tre miljoner tvingades lämna sina hem. Dessa tragedier har inte hindrat Trump från att konsekvent sprida främlingsfientliga budskap.

Strax innan nyår avslöjades det att Trump, i ett annat möte om invandringspolitik, sagt att USA borde sluta ta emot flyktingar från Haiti, eftersom de ”alla har aids”. Han sade även att invandrare från Nigeria borde “åka tillbaka till sina hyddor”. 

Dessa öppet rasistiska, hatiska uttalanden är inte isolerade kommentarer, utan riktlinjer för en ideologisk agenda som nu styr Vita huset. Trumps rasism är inte bara retorik, utan speglas ständigt i praktiska beslut med verkliga konsekvenser för miljontals människor.

Det var bara några veckor sedan som Trump gick ut med beskedet att upphäva ett särskilt skydd för flyktingar från Haiti, som kan innebära att omkring 60.000 haitier i USA tvingas lämna landet. I veckan upphävdes även ett skydd för flyktingar från El Salvador, vilket kan betyda att 200.000 personer utvisas.

Det verbala våldet är en inbjudan till fysiskt våld.

Journalisten Philip Gourevitch, som är författare till en klassisk och prisbelönt bok om 1990-talets folkmord i Rwanda, var en av många kritiska röster som påminde om att den hatiska retorik som nu kommer från Trump historiskt sett har använts av auktoritära ledare när de försöker hetsa upp stämningen inför ett folkmord.

”Att tala om hela kategorier av människor som om de kommer från skithål … är ett språk som tillhör apartheid, raskrig och tillintetgörelse. Det verbala våldet är en inbjudan till fysiskt våld”, skrev Gourevitch på Twitter.

Kommentarerna kommer just då Trump och republikanerna i kongressen förbereder sig för en av de mest omfattande invandringspolitiska reformerna sedan 1986, då Ronald Reagan och demokraterna i kongressen skapade en väg till medborgarskap för miljontals papperslösa i USA. Reagan talade då om att USA skulle vara ett land med en ”stor dörr” som var ”öppen för alla som hade viljan och hoppet” att ta sig hit. Nu går republikanerna, under Trumps ledning, åt rakt motsatt håll.

Att Trump nu vid flera tillfällen uttryckt ett öppet hat mot befolkningen från Haiti och Nigeria borde ta död på alla illusioner om att det är något annat än ren rasism som styr Trumps invandringspolitiska övertygelser. Kontroversen kring dessa uttalanden kan äventyra republikanernas chanser att genomföra en omfattande invandringspolitisk reform. 

Trump är inte den enda republikanen som uttrycker främlingsfientliga åsikter, men tidigare fanns det en tyst överenskommelse i partiet om att sådana budskap skulle viskas ut så diskret som möjligt, gärna kamouflerade som så kallade hundvisslor – ljud som kan uppfattas av främlingsfientliga väljare, men som för de flesta andra framstår som oförargliga. Trump har brutit den överenskommelsen med sin öppna rasism.

Alternativet är att rycka på axlarna åt och därmed ignorera och på sikt normalisera Trumps extremism.

Hela Trumps offentliga liv har präglats av liknande uttalanden. Han har tidigare sagt att svarta är genetiskt lata och att judar är bra på att räkna pengar. 2014 skrev han främlingsfientliga tirader på Twitter om hotet från Ebola-viruset. Trump inledde sin valkampanj som presidentkandidat med att påstå att mexikanska invandrare är våldtäktsmän och brottslingar. På Twitter har Trump konsekvent delat med sig av öppet islamofoba budskap från högerextremister.

Nyhetsmedier kan fråga sig om det är värt att uppmärksamma varje rasistiskt uttalande Trump gör. Men alternativet är att rycka på axlarna åt och därmed ignorera och på sikt normalisera Trumps extremism. Det är historiskt i modern tid att en amerikansk president försöker avhumanisera hela grupper av människor på det sätt som Trump nu gör.

Rasismen är nu det som mer än något annat definierar hans tid i Vita huset. Det är först och främst för detta han bör bli ihågkommen.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.