Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Republikanernas slutsatser strider mot Muellers undersökning

Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump.
Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump. Foto: Jorge Silva/Pool Photo via AP

Som väntat lägger republikanerna i kongressen nu ned sin undersökning om Donald Trumps ryska kontakter. Deras slutsats är att Trump inte gjort något fel, men samtidigt tornar bevisbördan upp sig i den mer omfattande undersökning som leds av åklagaren Robert Mueller. “Republikanerna har valt att skydda presidenten i stället för att skydda nationen”, sade demokraten Adam Schiff.

Republikanerna i representanthusets underrättelsekommitté hävdar att Trump och hans stab inte ägnade sig åt något samröre med Ryssland under valkampanjen. I en 150-sidig rapport som färdigställdes på måndagen konstaterar de att det inte finns några bevis för samröre mellan Trump och ryska kontakter. Undersökningen har dock fått hård kritik från demokrater och utomstående experter och flera tidigare påståenden från republikanerna som leder undersökningen har visat sig vara osanna. Republikanerna som ledde undersökningen undvek bland annat att kalla en rad viktiga vittnen inför rätta. Adam Schiff, en demokrat som sitter i kongressens underrättelsekommitté, sade att republikanernas rapport var “en tragisk milstolpe” där partiet “kapitulerar inför presidenten”. 

Kongressledamoten Tom Rooney var en av få republikaner som själv riktade kritik mot det egna partiet. “Vi har förlorat all trovärdighet som parti”, sade Rooney i en tv-intervju på måndagskvällen, där han protesterade mot partikollegornas beslut att lägga ner undersökningen. 

Republikanernas slutsatser verkar framför allt strida mot den dramatiska utvecklingen i åklagaren Robert Muellers undersökning om Trump och Ryssland. Där har flera personer i Trumps närmaste stab redan erkänt sig skyldiga till grova brott, i överenskommelser där de lovar att vittna i undersökningen i utbyte mot lindrigare straff.

Republikanernas slutsatser verkar framför allt strida mot den dramatiska utvecklingen i åklagaren Muellers undersökning om Trump och Ryssland.

Redan i januari förra året konstaterade USA:s underrättelsetjänster i en enad kommentar att de har bevis för att Ryssland blandade sig i presidentvalet för att hjälpa Trump. Tajmingen för republikanernas utspel var lite dråplig. Samtidigt som kongressen lade ner sin undersökning gick Storbritannien premiärminister Theresa May ut med hård kritik mot Ryssland, som påstås ha försökt mörda en rysk ex-spion på brittisk mark med en giftattack. När Vita huset kommenterade giftattacken strax därpå, vid en presskonferens på måndagen, nämnde de anmärkningsvärt nog inte Ryssland. Trump har under den senaste månaden även vägrat genomföra en rad nya sanktioner mot Ryssland, trots att kongressen röstade igenom sanktionerna, med starkt stöd även från republikaner, förra året. 137 demokrater i representanthuset skrev på måndagen under ett gemensamt krav för att genomföra sanktionerna mot Ryssland.

Talespersonen för Paul Ryan, republikanernas talman i representanthuset, sade att det nu är dags att gå vidare från undersökningen om Trumps ryska kontakter för att i stället koncentrera resurser på att undvika utländska försök att påverka kongressvalet i höst. Men även där har republikanerna varit misstänksamt passiva. Utrikesdepartementet har tilldelats 120 miljoner dollar specifikt avsedda för att förebygga cyberattacker och påverkansoperationer från Ryssland inför höstens val, men hittills har de inte spenderat en enda dollar på att faktiskt göra detta, enligt New York Times. Den avdelning som har ansvaret för projektet har inte heller tillsatt en enda person som kan ryska.

Åklagaren Robert Mueller.
Åklagaren Robert Mueller. Foto: Saul Loeb/AFP

Robert Muellers undersökning om Trump och Ryssland fortsätter däremot. Nyligen blev det bland annat klart att en rättegång mot Paul Manafort, Trumps kampanjchef i presidentvalet, kommer att äga rum i september. Manafort är åtalad för bland annat pengatvätt, bedrägeri och konspiration mot USA, i totalt 12 åtalspunkter. Ytterligare tre av Trumps närmaste medarbetare har också åtalats av Mueller. I februari åtalades även 13 ryska medborgare och tre ryska företag för olagliga försök att påverka ett politiskt val i USA. 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.