Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Martin Gelin: Reträtt till en diskriminerande politik som präglat USA:s militär

En klar majoritet av amerikaner är i dag positiva till hbtq-rättigheter.
En klar majoritet av amerikaner är i dag positiva till hbtq-rättigheter. Foto: Michael P. King/Wisconsin State Journal/AP

Donald Trump vill förbjuda transpersoner från den amerikanska militären. Det är en reträtt till en diskriminerande politik som präglade USA:s militär innan Barack Obama upphävde förbudet.

Demokrater och amerikanska liberaler har länge beskyllts för att vara allt för upptagna av så kallad identitetspolitik, på bekostnad av ett bredare ekonomiskt budskap. Sedan Trump blev president har det dock blivit tydligt att det i själva verket är republikanerna som har ett laserfokus på frågor som rör identitet och grupptillhörighet.

Läs mer: Trump: Inga transpersoner inom militären

Det senaste exemplet på detta är Trumps förbud mot transpersoner i den amerikanska militären. Enligt Trump ska militären inte ”behöva bära bördan av de enorma kostnaderna” för sjukvård han påstår att det skulle innebära att tillåta transpersoner i militären. Den amerikanska militären spenderar omkring 52 miljarder dollar om året på sjukvård, så den summa som skulle behöva spenderas för just transpersoner är försvinnande liten. Det är mer sannolikt att Trump gör detta för att mobilisera stöd bland sina kärnväljare, som ser detta som en viktig symbolisk fråga.

Människorättsorganisationen ACLU gick ut med kritik mot Trump omedelbart efter beskedet och de har redan börjat kontaktat transpersoner i militären för att påbörja en rättsprocess mot beskedet. Många såg det även som symboliskt att Trumps besked kommer på årsdagen för president Harry Trumans historiska beslut att avsluta segregation mellan vita och etniska minoriteter i den amerikanska militären, 1948.

Läs mer: Kryphål stoppar transpersoner från militärtjänst

Förbudet mot transpersoner i militären är ett av många utspel av Trump som tycks taktiskt planerade just för att provocera fram arga reaktioner från USA:s liberala och progressiva. I det republikanska partiet överlag har man fokuserat allt mer på att dra tillbaka just transpersoners rättigheter under de senaste åren. I flera konservativa delstater har republikanska guvernörer genomför diskriminerande lagar mot transpersoner.

Förbudet ett av många utspel av Trump som tycks taktiskt planerade för att provocera fram arga reaktioner från USA:s liberala och progressiva.

I North Carolina infördes ett kontroversiellt förbud som nekade transpersoners rätt att välja offentliga toaletter. Förbudet väckte starka protester och en landsomfattande bojkott mot North Carolina från företag och artister, som resulterade i att delstaten förlorade flera miljarder dollar. Det slutade med att delstaten röstade fram en demokrat som guvernör och förbudet är nu upphävt.

Republikanerna har länge använt sexualpolitiska frågor i försök att splittra demokraternas olika väljargrupper. Det är tveksamt om strategin fortfarande fungerar. En klar majoritet av amerikaner är i dag positiva till hbtq-rättigheter.

I USA brukar man tala om kulturkriget som samlingsnamn för de politiska frågor som handlar om motsättningar mellan vita och svarta, jämställdhet och sexualpolitik. Den högerpopulistiska republikanen Pat Buchanan blev känd för ett tal på republikanernas partikonvent 1992, där han rasade mot de liberala värderingarna som enligt honom var på väg att förstöra den amerikanska kulturen.

Som president har Trump tydligt markerat att han vill tillbaka till 1990-talets turbulenta politiska slag om dessa frågor. Hans retorik är ofta slående lik just Pat Buchanans gamla tal. Det är den amerikanska högern, snarare än vänstern, som just nu definieras av identitetspolitik. 80 procent av Trumps väljare säger i en färsk undersökning av The Economist att de vill motarbeta politik som inte hjälper vita amerikaner.

– Trump kommer att förlita sig allt mer på kulturkriget ju mer han känner sig hotad och det kommer att bli mycket, mycket värre, sade Christopher Hayes, en liberal programledare på MSNBC, efter Trumps senaste utspel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.