Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 22:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/martin-gelin-robert-obrien-har-inte-mycket-sakerhetspolitisk-erfarenhet/

Världen

Martin Gelin: Robert O’Brien har inte mycket säkerhetspolitisk erfarenhet

Robert O´Brien i Stockholm under ASAP Rocky-rättegången i somras. Foto: Mickan Palmqvist

Juristen och gisslanförhandlaren Robert O’Brien efterträder John Bolton som Donald Trumps säkerhetspolitiska rådgivare. Han har inte mycket tidigare erfarenhet från utrikespolitiken utan är mest känd för sin offentliga roll i förhandlingarna kring rättegången mot rapparen ASAP Rocky i Sverige i somras.

Robert O’Brien blir den fjärde personen på den tunga posten som säkerhetspolitisk rådgivare under Trumps tre år som president. Tillsättningen bör framför allt betraktas som ett försök av Donald Trump att ta tillbaka befälet över utrikespolitiken. 

O’Briens företrädare John Bolton hade en tydlig ideologisk profil, som en utrikespolitisk hök, och var känd för högljudda utspel och en alarmistisk retorik. O’Brien har betydligt mer nedtonad profil. Enligt källor i Vita huset vill Trump ha en person som undviker att skapa onödiga konflikter inför presidentvalet nästa år. 

Läs mer: O’Brien ny nationell säkerhetsrådgivare i USA

När Bolton tillträdde i våras var det gott om Mellanösternexperter som såg det som att risken för ett krig mellan USA och Iran nu ökade. O’Brien har inte alls profilerat sig i den frågan, utan lär få en mindre ideologisk roll. ”Han kommer överens med alla. Han är den trevligaste killen på planeten”, säger en källa i Trumps administration till Washington Post. 

O’Brien är en av de minst erfarna personerna i denna tunga säkerhetspolitiska roll sedan Ronald Reagan tillsatte William Clark i början av 1980-talet. Han har tidigare drivit en advokatfirma i Los Angeles och har arbetat på uppdrag i Mellanöstern för statligt kontrakterade amerikanska företag. 

Han är mormon och hans tillsättning kan eventuellt hjälpa Trump att öka sitt stöd bland mormoner i viktiga delstater i presidentvalet, som Arizona. Trump har själv sagt att en av anledningarna att han gillade O’Brien var att han smickrat Trump med beröm, bland annat under ASAP Rocky-förhandlingarna i somras. 

Den republikanska senatorn Lindsay Graham, som lojalt stöder det mesta Trump gör gjorde ett tappert men relativt ensamt försök att argumentera för att O’Brien var en mycket kvalificerad person och beskrev honom som en erfaren säkerhetspolitisk veteran, ”som kommer att erbjuda stabilt ledarskap”. David Rothkopf på tankesmedjan Carnegie Endowment for Peace beskrev däremot O’Brien som en ”lättviktare”.