Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rysare i Pennsylvania oroväckande för Trump

Demokraten Conor Lamb utmanade republikanen Rick Saccone i ett jämnt kongressval.
Demokraten Conor Lamb utmanade republikanen Rick Saccone i ett jämnt kongressval. Foto: Gene J. Puskar/AP

Ett oerhört jämnt kongressval i ett av USA:s mest konservativa distrikt är en skarp varningssignal för republikanerna inför höstens kongressval. 

Trots turbulensen i Washington i veckan riktades all politisk uppmärksamhet i USA mot Pennsylvanias 18:e distrikt på tisdagen. Där utmanade demokraten Conor Lamb republikanen Rick Saccone i ett kongressval som borde ha blivit en trygg seger för republikanerna. Men när alla röster var räknade vid midnatt lokal tid hade demokraten Lamb en minimal ledning på knappt 600 röster. Marginalen är så liten att rösterna kommer att behöva räknas om. Att det över huvud taget blev en sådan rysare i detta val visar tydligt hur de politiska strömningarna i USA har skiftat sedan Trump vann presidentvalet. Valet ägde rum i ett konservativt distrikt som varit ett tryggt fäste för republikanerna i flera decennier. 

I presidentvalet vann Trump med en marginal på 20 procent och i de senaste kongressvalen har demokraterna inte ens bemödat sig med att nominera en motståndare till republikanerna. Men nu verkar de politiska vindarna ha vänt i USA. Trumps förtroendesiffror har fallit rejält i Pennsylvania samtidigt som demokraterna lyckats mobilisera väljare på det starka motståndet till Trump. Att valet över huvud taget kunde bli så här jämnt är en skarp varningssignal för Trump och republikanerna inför höstens kongressval. Enligt analyssajten Cook Political Report kommer republikanerna att försvara 114 säten i kongressen i distrikt som är mer fördelaktiga för demokraterna än detta distrikt. Demokraterna behöver bara vinna 23 säten för att återfå majoriteten i representanthuset. 

Trump gjorde allt han kunde för att undvika just denna förödmjukelse i Pennsylvania. I förra veckan reste han till distriktet för att hålla flera tal för Rick Saccone och republikanerna spenderade mer än 11 miljoner dollar på kampanjen för att rädda hans säte. Saccone-kampanjens budskap fokuserade på att omfamna Donald Trump och i synnerhet hans skattereform, men det budskapet fick inget genomslag bland väljarna, utan i stället tog Lamb ledningen i flera opinionsmätningar. Mycket tyder även på att Trump orkestrerade tisdagens orkan av nyheter från Washington just för att distrahera från valet i Pennsylvania. 

Trump är uppenbarligen orolig över konsekvenserna av en seger för demokraterna i detta val.

Trump är uppenbarligen orolig över konsekvenserna av en seger för demokraterna i detta val. I Washington lär det innebära att den politiska eliten i princip kommer att ta för givet att demokraterna vinner tillbaka en majoritet i åtminstone en av kongressens kammare i höstens val. Om republikanerna inte kan försvara ett distrikt där Trump vann med 20 procent marginal betyder det att dussintals republikaner i mer politiskt jämna distrikt nu sitter väldigt osäkert. Därmed ökar risken att demokraterna får en majoritet i representanthuset, vilket kan göra det väldigt svårt för Trump att genomföra sin politik under de kommande två åren. Dessutom ökar det chansen att Trump ställs inför riksrätt. Enligt nyhetssajten Axios har de största lobbyistfirmorna i Washington redan börjat förbereda sig på att börja flytta resurser från republikanerna till demokraterna, som en förberedelse på en rockad i kongressens politiska makt. 

För demokraterna visar Lambs starka resultat att det går att vinna tillbaka väljare även i de tuffaste, mest republikanska regionerna i USA. Lamb gjorde betydligt bättre ifrån sig än både Barack Obama och Hillary Clinton i detta distrikt. Hans strategi var aningen motsägelsefull. I de mer välbärgade delarna av distriktet, som villaförorterna utanför Pittsburgh, satsade Lambs kampanj på ett specifikt målgruppsanpassat budskap som fokuserade på Donald Trump som en kvinnofientlig och främlingsfientlig president. På landsbygden och i fattigare områden använde sig Lamb däremot av ett mer ekonomiskt fokuserat budskap, där han talade om att stärka fackförbund och skapa fler jobb. Överlag distanserade sig Lamb från demokraternas partietablissemang i Washington.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Foto: Alex Gallardo/AP

För Donald Trump är det få saker som är viktigare än att uppfattas som populär och framgångsrik. Visar det sig att Conor Lambs knappa ledning i Pennsylvania räcker för en seger så är risken att Trump i stället börjar betraktas som en misslyckad president, vars impopularitet kan bana väg för ett historiskt nederlag för republikanerna i delstater och kongressval i höst. I december förlorade republikanerna ett senatsäte i den djupt konservativa delstaten Alabama, där den kontroversiella kandidaten Roy Moore förlorade mot demokraten Doug Jones. Även om Rick Saccone visar sig vinna efter omräkningen av röster i Pennsylvania, som förväntas ta flera dygn, så är det jämna valresultatet ett tecken på att demokraterna just nu sitter på den politiska energin i USA.

Läs mer: Kontroversiella uttalanden från Trump i Pennsylvania

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.