Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Spencer en nyckelfigur i ett internationellt nätverk

Analys. På fredagen presenterades en svensk systerorganisation till ”Alternative Right” – den amerikanska debattsajten som startats av högerextrimisten Richard Spencer. Det senaste året har Spencer blivit en nyckelfigur i ett internationellt nätverk av nationalister och globaliseringsmotståndare.

I mars förra året arrangerade Richard Spencer en konferens för amerikanska nationalister i en kontorsbyggnad i Washington DC, ett stenkast från Vita Huset. Trumps ansikte sken från en stor duk i hörnet av ena rummet, men det var fortfarande långt ifrån klart att Trump skulle bli republikanernas presidentkandidat, än mindre nästa president.

Intresset för Spencers högerextrema verksamhet var vid det laget ganska begränsat. Jag var en av ett halvdussin journalister på plats och sammanlagt var det knappt hundra personer som tagit sig dit för evenemanget. I en intervju berättade Spencer för mig att han mest såg på Trump som en megafon för idéer som länge bara accepterats av den yttersta högern. Spencer beskrev Trump som en ganska banal figur, som inte riktigt själv verkade förstå det ideologiska djupet i den högerextrema nationalism han flörtade med under valkampanjen. Men för Spencer och hans kamrater i den så kallade alternativhögern, den informella rörelse av unga högerextremister som Spencer utsett sig till inofficiell ledare för, förnekade samtidigt inte att Trump var en oerhörd tillgång. Med Trump som president kunde man påbörja ett långsiktigt projekt för att sprida nationalistiska idéer över hela världen. Det verkliga målet var, enligt Spencer, att rädda den vita rasen från säker undergång.

– Trump är den första presidentkandidaten som specifikt arbetar för vita amerikaners intressen, sade Spencer.

I de intervjuer jag gjort med Richard Spencer sedan 2014 har han konsekvent beskrivit sig själv som en intellektuell idémänniska som seglar ovanför dagspolitikens triviala käbblande. Sedan han startade en debattsajt med namnet Alternative Right har han blivit en självutnämnd ledare för denna löst definierade samling av mestadels yngre högerextrema aktivister som kallar sig alt right. Rörelsen innefattar alltifrån radikalt systemkritiska libertarianer till nynazister och tonåringar som mest ser det som en kul hobby att trakassera vänsterfolk på sociala medier.

Läs mer: Så hamnade de högerextrema i centrum av Trumps kampanj

Alternativhögerns aktivism sker till stor del på sociala medier, Youtube och webbforum. Men Spencer har själv alltid sett sig som mycket mer än en nätaktivist som sprider rasistiska internet-memes. Han gör anspråk på att vara en ideologisk ledargestalt för ett nytt internationellt nätverk av nationalister och globaliseringsmotståndare. Spencer har noggrant studerat hur vänstern historiskt sett åstadkom politisk förändring under 1900-talet. Han säger att han lärt sig mer av Stalin och Trotskij än av dagens amerikanska höger.

– Det alternativhögern gör är att bryta ny mark för resten av högern. Vi etablerar idéer och synsätt som sedan tränger sig in i mittfåran, sade Spencer under vår intervju strax inför presidentvalet förra hösten.

Strax efter att Donald Trump vunnit presidentvalet samlade Spencer än en gång sina kamrater i den högerextrema alt right-rörelsen för en konferens i Washington. Den här gången var intresset betydligt större. Trump hade redan hunnit utse nationalisten Steve Bannon till sin närmaste rådgivare i Vita huset. Bannon hade tidigare drivit hatsajten Breitbart, som han själv beskrev som en plattform för alternativhögern. Spencer sågs nu som en ideologisk ledare för idéer som plötsligt hade inflytande hos USA:s president. Den här gången slutade det med att Spencer, i ett möte som egentligen var avstängt för medierna, ropade Hail Trump! varpå en mängd unga män i publiken gjorde nazisthälsningar. En journalist från The Atlantic filmade händelsen och den spreds snabbt som ett exempel på hur extrema den så kallade alternativhögern är.

Ideologiskt har Spencer länge inspirerats mer av europeiska filosofer och politiska tänkare än av politiker på hemmaplan i USA. Den högerextrema nationalism som Spencer ägnar sig åt förde en perifer tillvaro i USA innan Trumps valkampanj. Flera av Spencers kollegor i den organiserade alternativhögern i USA, som Jared Taylor, beskrev länge USA som en hopplös marknad för deras öppet främlingsfientliga idéer. I en intervju jag gjorde med Taylor 2014 pratade han om att ett nationalistiskt parti i USA som mest skulle kunna få en fjärdedel av rösterna i ett nationellt val. Men två år senare lyckades Donald Trump vinna ett presidentval med en ogenerat nationalistisk agenda. Spencer känner nu att han har vinden i ryggen för högernationalistiska och ofta öppet rasistiska idéer. Det är med denna politiska energi han anländer i Sverige för att lansera en ny fas i högerextremismens globala samverkan.

Spencer har länge pratat om Putins Ryssland som förebild. Han beskriver Ryssland som det enda landet som just nu förespråkar vit nationalism. Hans mål är långsiktigt idéskapande, snarare än att engagera sig i politiska kampanjer. I vår tidigare intervju sade Spencer:

– Jag intresserar mig inte särskilt mycket för politiska val. Jag är inte ute efter att vinna politiska ämbeten, utan jag vill i första hand vinna inflytande. Alternativhögerns mål är att förändra själva kulturen. Och det tar tid. Det tar alltid tid. Men mitt mål är att om tio, tjugo år så ska allt det jag säger till dig här, allt det som medier i USA tycker är kontroversiellt eller extremt, vara sådana självklarheter att folk nästan blir uttråkade när de hör en politiker säga det.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.