Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 21:25 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/martin-gelin-taylor-swift-effekten-kan-forklara-demokraternas-framgangar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Taylor Swift-effekten kan förklara demokraternas framgångar

Taylor Swift.
Taylor Swift. Foto: Jordan Strauss/AP

Sångerskan Taylor Swift var en av många vita kvinnor i den amerikanska södern som tog politisk ställning mot Donald Trump inför kongressvalet. 

Hennes stridsrop är symboliskt för demokraternas historiska stöd hos vita kvinnor, den enda väljargrupp som markant rört sig bort från Trump sedan 2016.

Det var kvinnliga väljare som såg till att demokraterna vann en majoritet i representanthuset i veckans kongressval. Demokraternas segermarginal bland kvinnor var historisk. 59 procent av kvinnor röstade på demokrater, mot 40 procent för republikanerna. Det var 36 år sedan demokraterna kom i närheten av sådana siffror, då 58 procent röstade på partiet i mellanårsvalet 1982.

I presidentvalet 2016 röstade 53 procent av vita kvinnor på Trump. Det överraskade då många experter, som förväntat sig att Trump skulle få betala ett högre pris för kvinnofientliga uttalanden och en kampanj präglad av skandaler. 

Läs mer: Unga och kvinnor bakom Demokraternas seger i representanthuset 

Men under de snart två år som har gått sedan valet har framför allt yngre, vita och välutbildade kvinnor markant rört sig bort från Donald Trump.

Vi fick en föraning om att den här vågen var på gång i början av oktober, när sångerskan Taylor Swift kom ut som helhjärtad demokrat. Swift har länge ansträngt sig för att undvika uppenbart politiska ställningstaganden, så det överraskade många när hon skrev ett långt politiskt stridsrop till sina 112 miljoner följare på Instagram. Swift skrev att hon länge försökt hålla sig borta från politiska kommentarer, men kände nu att det politiska klimatet krävde hennes engagemang. Hon beskrev sitt stöd för hbtq-rättigheter och etniska minoriteters rättigheter, ett motstånd mot rasism, diskriminering och det hon beskrev som en kvinnofientlig agenda hos många republikaner. Till sist uppmuntrade Swift till att rösta på demokrater i valet. 

Läs mer: Rekordmånga kvinnor tar plats i representanthuset 

Hennes stridsrop fick ett oerhört starkt genomslag. Dygnet efter inlägget var det 166.000 nya väljare som registrerade sig för att rösta, varav nästan hälften var under 24 år gamla. Enligt en talesperson för Vote.org, en sajt där det går att registrera sig för att rösta, finns det ingen enskild händelse som bidragit till en liknande våg av nya väljare, inte ens en tidigare uppmaning från Barack Obama att besöka sajten för att registrera sig. 

Sedan dess fortsatte ökningen och Swift verkade se den överväldigande responsen på stridsropet som en uppmuntring att göra mer inför valet. På Swifts Instagram-konto publicerades varje dag bilder och videor från fans som själva delat med sig av berättelser om hur Swift fått dem att registrera sig för att rösta för första gången. I delstaten Tennesse, där Swift bor, ökade antalet nya unga väljare nästan sjufaldigt.

Artister och berömda amerikaners inflytande på politiska val brukar ofta överskattas. Hillary Clinton hade stöd av hundratals kända artister och Hollywood-stjärnor, men det räckte inte för att vinna i flera delstater som andra demokrater vunnit under hela 2000-talet. 

Läs mer: Vita män får ge vika efter mellanårsvalet 

I fallet Taylor Swift handlar det dock snarare om att hennes politiska aktivism blev ett symptom för en utveckling som redan pågick ute i landet. Sedan Donald Trump blev president har det blivit vanligt att påstå att hans väljare förblir lojala gentemot honom, oavsett skandaler och kontroverser. Men när det gäller vita kvinnor med collegeutbildning så har det faktiskt skett ett markant tapp för Trump. Det går därmed att tala om ett slags Taylor Swift-effekt, där unga och välutbildade vita kvinnor, ofta i villaförorter i städer som Nashville, Dallas, Charleston och Atlanta, tröttnade på Trump och röstade på demokraterna i stället. Det är ingen nyhet att demokraternas landsomfattande motståndsrörelse mot Trump leds av kvinnor.

Vita kvinnor är den enda väljargrupp där det skett ett tydligt skifte i väljarstödet bort från republikanerna.

Kongressvalet var i synnerhet en triumf för svarta, latinamerikanska, muslimska och yngre kvinnor, som gjorde en rad historiska segrar. Men vita kvinnor är den enda väljargrupp där det skett ett tydligt skifte i väljarstödet bort från republikanerna.

Den vedertagna uppfattningen om amerikansk politik är att de två politiska sidorna har grävt ner sig så djupt i polariseringens skyttegravar att ingen byter sida längre. 

Det stämmer att den amerikanska väljarkåren sällan har varit så polariserad som när det gäller synen på Trump. Men bland de väljargrupper där Taylor Swift tycks ha starkast genomslag, unga och välutbildade vita kvinnor, var det miljontals väljare som i veckan övergav sitt stöd för Trump och republikanerna för att stödja demokraterna.

Det var inte Taylor Swift som skapade den vågen, men hennes ställningstagande blev en perfekt symbol för det breda politiska skifte som skett.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.