Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 13:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/martin-gelin-trump-hoppas-att-feds-besked-minskar-risken-for-en-lagkonjunktur/

Världen

Martin Gelin: Trump hoppas att Feds besked minskar risken för en lågkonjunktur

Donald Trump. Foto: Carolyn Kaster/AP

Centralbankens besked att sänka styrräntan kommer efter hårda påtryckningar från Donald Trump. Presidenten har bland annat hotat att avskeda centralbankschefen Jerome Powell om han inte sänker räntorna. Trump hoppas förmodligen att beskedet minskar risken för en lågkonjunktur i USA, i kölvattnet av presidentens eget handelskrig som nu tycks ha fått märkbart negativa konsekvenser på USA:s industri.

USA:s centralbank Federal Reserve kom på onsdagen med beskedet att de sänker styrräntan med 0,25 procentenheter, vilket är första gången de sänker räntan sedan finanskrisen 2008. Det är ovanligt att sänka räntorna i en högkonjunktur. Beskedet tolkas av många ekonomer som ett tecken på att den amerikanska ekonomin inte är så stark som den verkar. 

Centralbankschefen Jerome Powell förklarade att orsaken till sänkningen är USA:s försvagade tillverkningsindustri och minskade investeringar från näringsliv. Det var just dessa områden som Donald Trump lovade skulle stärkas genom de gigantiska skattesänkningar han genomförde 2017. I stället tycks skattesänkningarna mestadels ha gått till att köpa tillbaka aktier för de stora företagen, vilket ökat deras egna aktiekurser, men inte pumpat in mycket nya investeringar i ekonomin överlag.

Framför allt tycks handelskriget med Kina ha fått verkliga konsekvenser för amerikansk industri. President Trump kom nyligen med beskedet att han ska försöka pumpa in 120 miljarder dollar i inhemska stimulansåtgärder till de jordbruk och industrier som drabbats värst av handelskriget. 

Det beskedet fick hård kritik som en politisk manöver, då Trump tycks använda skattepengar för att skydda sig mot en politisk backlash i just de delstater i mellanvästern och rostbältet som tycks ha drabbats värst av handelskriget. Centralbankens räntesänkning kan nu erbjuda ytterligare hjälp för Trump, även om många ekonomer hävdar att centralbankens förmåga att påverka tillväxt och ekonomiska svängningar ofta överdrivs. 

”I viss mån är räntesänkningen ett skådespel. Det kommer inte göra mycket för att stärka ekonomin, men det kan påverka börserna i ett par dagar. Det kommer inte sänka finanssektorn eller orsaka en lågkonjunktur. Men när oron stiger och folket är rädda att en lågkonjunktur närmar sig kan lite skådespel ha en terapeutisk effekt”, skriver ekonomen Alison Schrager i Quartz. Börserna i USA föll efter beskedet, sannolikt eftersom centralbankschefen Jerome Powell sade att vi inte ska förvänta oss fler räntesänkningar. Dollarn stärktes initialt.  

Att centralbanken sänker styrräntan i en så stark ekonomi har gjort många ekonomer oroade. Bland annat har Goldman Sachs varnat för att det kan minska manöverutrymmet om USA skulle hamna i en ny lågkonjunktur nästa år. Dessutom ökar risken för nya bubblor. 

Den president som kommer att tvingas städa upp efter nästa ekonomiska krasch kommer inte att få en lätt uppgift. Donald Trump har med sina senaste gigantiska skattesänkningar ökat USA:s statsskuld astronomiskt. Det var en fråga som gjorde konservativa aktivister ursinniga när Barack Obama var president, men som nu inte längre verkar göra dem anmärkningsvärt bekymrade. 

Läs mer: 

Experten: Feds besked påverkar svenska låntagare

Mattias Svensson: Får vi det verkligen bättre under centralbankernas styre?