Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump offentliggör kontroversiell rapport

Donald Trump talar med media under fredagen.
Donald Trump talar med media under fredagen. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Donald Trump offentliggjorde som väntat en kontroversiell rapport om FBI:s undersökning om Trumps ryska kontakter. Rapporten är republikanernas senaste försök att smutskasta FBI, men möttes mestadels med axelryckningar i USA.

I takt med att FBI:s undersökning om Donald Trumps ryska kontakter har republikanernas attacker på FBI blivit mer aggressiva. Devin Nunes, en republikansk kongressledamot som tillhör partiets högerkant, har skrivit en kontroversiell rapport där han försöker skada FBI:s trovärdighet. Donald Trump har nu godkänt att rapporten blir offentlig, trots högljudda protester från FBI, demokrater och säkerhetspolitiska experter. Leon Panetta, tidigare chef för CIA, kallar det en “konstitutionell kris” för USA att offentliggöra Nunes rapport.

Men själva innehållet i rapporten visade sig inte vara särskilt chockerande. Nunes gör ett tappert försök att utmåla FBI som en korrumperad institution som drivs av interna intressen att skada Trump. Vita Huset säger att rapporten “väcker oro över FBI:s integritet”, men argumenten är inte särskilt övertygande. Enligt Nunes och Trump ska hela den omfattande undersökningen om Trumps ryska kontakter grunda sig i att FBI är fullt av demokrater och liberaler som har en hemlig plan att avsätta Trump.

Men i stället för att stärka republikanernas bild av FBI som en korrupt vänsterorganisation tycks rapporten i stället bevisa att undersökningen om Trumps ryska kontakter har substans. Bland annat konfirmerar rapporten ett färskt avslöjande från New York Times om att undersökningen tog fart efter att en av Trumps medarbetare, George Papadopoulos, råkat läcka information om ryska kontakter till en diplomat från Australien.

James Comey, FBI-chefen som fick sparken av Trump förra året, kritiserade rapporten på Twitter.

”Är det här allt? En ohederlig och missvisande rapport som saboterar trovärdigheten för kongressens underrättelsekommitté, förstör tilliten till underrättelsetjänsterna och på ett oförsvarbart sätt offentliggör hemligstämplad information om amerikanska medborgare”, skrev Comey.

Allt tyder på att rapporten är det senaste exemplet på republikanernas allt mer desperata försök att sabotera trovärdigheten för rysslandsundersökningen och för FBI. Även vissa republikaner i kongressen erkände att rapportens innehåll inte bevisade något nytt. Trey Gowdy, en republikan som annars gjort sig känd just för aggressiva, politiskt taktiska utspel, sade i en tv-intervju att rapporten inte gör något för att skada trovärdigheten i den särskilde åklagaren Robert Muellers undersökning om Trump och Ryssland. 

FBI-direktören Christopher Wray sade i veckan att han har “allvarliga invändningar” om att innehållet i rapporten är inkorrekt. Flera källor nära Wray säger att det finns en risk att han nu kan avgå i protest. Nancy Pelosi, demokraternas ledare i representanthuset, har sagt att innehållet i Nunes memo är “uppenbart ohederligt” och krävt att Nunes lämnar sitt säte i kongressen. Mike Rogers, en republikan som tidigare ledde kongressens underrättelsekommitté, har anslutit sig till denna kritik och säger att Nunes förlorat all trovärdighet.

Historiker och utrikespolitiska experter beskriver händelseutvecklingen i veckan som en skrämmande upptrappning av republikanernas attacker mot ett oberoende rättsväsende i USA. Sedan Donald Trump blev president har republikanerna allt mer aggressivt attackerat journalister, vetenskap, domstolar och underrättelsetjänster. Michelle Goldberg på New York Times beskriver det som ett “krig mot empiriska sanningar”. Det är ett tydligt försök att krossa de enda institutioner som kan stoppa dem. Det långsiktiga målet för republikanerna och Trump är att radikalt omforma FBI och underrättelsetjänsterna så att de är mer lojala gentemot presidenten. 

Devin Nunes och Trump har nu anammat de mest fantasifulla konspirationsteorierna om FBI från högerradikala medier och hatsajter som Breitbart och Infowars. Nunes har inte oväntat blivit en hjälte bland högerpopulister och bland Trumps anhängare under de senaste veckorna, samtidigt som han möter en kritikstorm från underrättelsetjänster och säkerhetspolitiska experter. Bland republikanernas högerkant är det nu många som tror att statliga byråkrater och underrättelsetjänster, det de kallar “deep state”, leder en gemensam konspiration för att avsätta Trump. Denna konspirationsteori sprids inte minst av presidenten själv.

Paul Ryan och republikanernas ledarskap i kongressen hävdar att rapporten bara är ett försök att ge det amerikanska folket inblick i FBI:s arbetsmetoder. Men Trump tycks själv säga emot detta då han i en rad meddelanden på Twitter hyllar rapporten som just ett försök att smutskasta FBI.

Läs också: USA:s kongress i hätsk debatt över spion-pm 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.