Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump undviker besvärliga frågor

Donald Trump under presskonferensen.
Donald Trump under presskonferensen. Other: Don Emmert/AFP

NEW YORK. Donald Trumps första presskonferens som tillträdande president riktade ett långfinger mot medierna och mot det amerikanska folket, som inte fick svar på viktiga frågor om hans affärsverksamhet och kontakter med Ryssland.

Senast Donald Trump höll en presskonferens var i juli förra sommaren. Då skapade han rubriker när han uppmuntrade Ryssland att begå en hackerattack mot Hillary Clinton. Ett halvår senare är Trump på väg att tillträda som president, i en storm av anklagelser om just kopplingar till Rysslands regering.

På onsdagen mötte han den amerikanska pressen för första gången sedan han vann valet. Ingen president har någonsin väntat så länge med att hålla en presskonferens efter en valseger. Trump motiverade detta med att säga att han slutat att hålla presskonferenser eftersom så mycket som rapporteras av medierna är felaktigt.

Så präglades också presskonferensen av ett hotfullt tonläge mot medier, i synnerhet de som publicerat kritiska artiklar om Trump. Han förnekade konsekvent alla anklagelser om att han skulle stå i skuld till Ryssland, men han hade enkelt kunnat klargöra det genom att offentliggöra sina skattepapper. Trump är den första presidenten i USA:s historia som har vägrat göra detta. Han ljög ännu en gång om att han inte kan offentliggöra sina skattepapper för att hans företag genomgår en skatterevision.

När han fick en följdfråga om just detta flydde han raskt från mikrofonen. En av Trumps egna jurister förklarade sedan att Trump i princip inte kommer att förändra någonting i sin affärsverksamhet för att undvika de uppenbara intressekonflikter det innebär att vara president samtidigt som han förblir ägare till ett företagskonglomerat med investeringar i och skulder till dussintals länder. Han förblir ägare till samtliga företag och överlämnar det dagliga arbetet med företagen till sina två söner, som även kommer att samarbeta med honom i Vita huset. Det riskerar att leda till korruption.

Trump undvek att svara på en fråga om huruvida hans stab haft några som helst kontakter med Ryssland under valkampanjen.­

Något svar kommer vi nog inte heller att få innan Trump tar plats i Vita huset den 20 januari.

Den som hoppas att USA ska förbli en hälsosam demokrati har mycket att oroa sig för efter onsdagens presskonferens.

Trump ägnade sig mestadels åt tomt skryt, aggressiva attacker på medierna och ifrågasättande av den amerikanska underrättelsetjänstens expertis. Han tycktes än en gång försvara den hackerattack mot Demokraterna som enligt USA:s underrättelsetjänster orkestrerades av Vladimir Putin. Trumps argument var att attacken gav värdefull information om Hillary Clinton. ”Om Putin gillar mig är det en tillgång, inte en börda”, sade han.

Trump undvek att ge det amerikanska folket tydliga svar på frågor om intressekonflikter, hans relationer med Ryssland och hans egna finanser. Frågan är hur länge han kan fortsätta så. Det påstås ofta att Trump är en teflonpolitiker som inte alls skadas av skandaler och negativa nyhetsrapporter. Men hans polariserande retorik, hans kontroversiella ministernomineringar, hans ointresse för etiska regler och presidentämbetets normer samt hans generella ovilja att ge tydliga svar till det amerikanska folket verkar ändå tydligt ha skadat hans anseende.

Trump tillträder som president med de lägsta förtroendesiffrorna i USA:s historia: 37 procent.

Det tidigare bottenrekordet innehas av George W Bush, som tillträdde med förtroende från 51 procent av amerikanerna, efter det kontroversiella presidentvalet 2000. Barack Obama hade som jämförelse förtroende från 75 procent.

Trots Trumps självsäkerhet verkar det amerikanska folket bli alltmer otåligt när det gäller hans undvikande svar på självklara frågor.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.