Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 00:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/martin-gelin-vattenkrisen-kranglar-till-vasterns-forakt-for-washington/

Världen

Martin Gelin: Vattenkrisen krånglar till västerns förakt för Washington

Under fyra dygns bilfärd genom öknarna i sydvästra USA syns inte ett enda naturligt vattendrag. En närmast ofattbar torrhet präglar landskapet.

Rätta artikel

På gränsen mellan Arizona och Utah känns det både surrealistiskt och uppfriskande när vi möts av en plötslig lokal regnskur i ett par sekunder. 

Det får en omedelbar förklaring då vi precis färdats över bron till Lake Powell, en av de enorma, konstgjorda sjöar som förser miljontals amerikaner med vatten här. 

Annars är det överallt sand, damm, grus och de enorma, rödsprängda berg som ger sydvästra USA de säregna solnedgångarna. Bara kaktusar och envisa små barrträd överlever längs de karga ökenvägarna.

Här i sydvästra USA finns många av landets vackraste och ödsligaste områden, där invånarna ofta hyser misstänksamhet gentemot den federala statsapparaten i Washington. 

De befinner sig kulturellt och geografiskt så långt det går att komma från regeringens byråkrater. Det ironiska är att knappt någon skulle kunna bo här överhuvudtaget om det inte vore för enorma offentliga investeringar i just vattensystemen. 

Denna motsägelse ställs nu på sin spets när sydvästra USA lider av en eskalerande vattenkris, där det bara är den federala regeringen som kan rädda dem. 

Den 233 mil långa Coloradofloden håller på att torka ut. Flodens historiska omfattning är svår att ens förstå. Den har under miljontals år gröpt ur bergsdalarna här, som Grand Canyon, och skapat många av de dramatiska landskapen i Arizona och Utah. 

En av åtta amerikaner får sitt vatten från Coloradofloden och de konstgjorda sjöarna som skapats längs med flödet. Men nu har denna mäktiga jätte av kristallklart vatten förlorat mycket av sin kraft. 

Enligt en federal rapport är det 57 procents sannolikhet för akut vattenbrist i regionerna kring Coloradofloden de kommande åren. Det hotar vattentillgången för 40 miljoner amerikaner, 14 miljoner jobb och en ekonomi värd 1400 miljarder dollar. Otaliga sällsynta djurarter hotas också. 

I Arizona har skogsförvaltningen börjat flyga helikoptrar som sprutar vatten över de regioner där sällsynta tjockhornsfår lever. Förklaringen är förstås klimatförändringarna, men även den jordbruksindustri som använder vattnet från floden.

Den mest omedelbara åtgärden lär sannolikt bli ransonering av vatten för jordbruk och hushåll, vilket knappast lär få lokalbefolkningens relation med federala myndigheter att mjukas upp. 

I ett ödsligt ökenlandskap vid gränsen mellan Arizona och Nevada syns ett ensamt hus med en solblekt banderoll för ”The Ron Paul revolution”. Paul är en libertarian från Texas som vigt sitt liv åt att bekämpa just de federala investeringar som nu tvingas in för att rädda västerns vatten.