Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Martin Schulz tvingas backa om tung post i ny regering

Den avgående ledaren för de tyska Socialdemokraterna, Martin Schulz.
Den avgående ledaren för de tyska Socialdemokraterna, Martin Schulz. Other: Kay Nietfeld/AP

Kritiken mot den avgående ledaren för de tyska Socialdemokraterna, Martin Schulz, blir allt mer högljudd. Efter påtryckningar från partiledningen har har tvingats backa från planerna på att bli Tysklands nästa utrikesminister. 

Regeringsuppgörelsen mellan Kristdemokraterna CDU/CSU och Socialdemokraterna SPD skulle ge nyckelpersonerna i det tyska regeringsdramat några veckors andrum, innan SPD:s medlemmar röstar om saken. I stället blev det tvärtom. 

Den avgående SPD-toppen Martin Schulz har de senaste dagarna tvingats hantera ett internt uppror, men hållit fast i önskemålet om att bli Tysklands nästa utrikesminister. På fredagen meddelade han plötsligt att han ångrat sig. 

– Jag kommer inte att ingå i regeringen och hoppas att debatterna om personfrågor inom SPD därmed upphör, skriver han på Twitter. 

Enligt flera tyska medier kommer beskedet efter att partiledningen ställt ett ultimatum. Bakgrunden är det växande missnöjet hos partibasen och framför allt inom det mäktiga distriktet i Nordrhein-Westfalen, vars medlemmar kan avgöra omröstningen om regeringen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.