Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/massaker-kan-ha-stoppats-i-sista-stund/

Världen

Massaker kan ha stoppats i sista stund

02:38.

Den judiska församlingen i Köpenhamn är chockerade efter natten när 37-årige Dan Uzan sköts till döds utanför synagogan. Rabbinen Bent Lexner har följt honom sedan barnsben.

Ett sent beslut från danska säkerhetspolisen kan ha förhindrat en massaker vid synagogan i Köpenhamn natten till söndagen. ”Vi fick förstärkt bevakning sent på lördagskvällen”, säger Jeppe Juhl, talesperson för Judiska samfundet.

Klockan 00.50 natten till söndagen gick en beväpnad man till angrepp mot synagogan i Köpenhamn. Enligt vittnesuppgifter agerade attentatsmannen på ett vis som kan tolkas som att han var nervös.

– Gärningsmannen kräktes innan han inledde angreppet. De poliser som fanns på plats trodde därför först att det rörde sig om ett fyllo, säger Jeppe Juhl, talesperson för Judiska samfundet i Danmark, till DN.

Synagogan var stängd, men i det anslutande församlingshuset pågick en konfirmationsfest för en flicka med omkring 80 personer närvarande. Den 37-årige församlingsmedlemmen Dan Uzan hade fått till uppgift att kontrollera inträdet till festen. Han var obeväpnad, enligt Jeppe Juhl.

– Danska säkerhetspolisen tog kontakt med oss på lördagskvällen, efter attentatet mot kulturhuset Krudttønden. Det var därför som det fanns polis på plats. Vi tackar Gud för det, för vem vet vad som hade skett om vi inte haft den extra bevakningen, säger Jeppe Juhl.

När mannen som kräktes hade hämtat sig tog han fram ett vapen och började skjuta mot lokalen. Dan Uzan träffades i huvudet och avled en kort stund senare. Poliserna besvarade elden. Två av dem skadades, men poliserna lyckades ändå hindra gärningsmannen från att ta sig in på konfirmationsfesten.

Enligt Jeppe Jul finns en amatörfilm som visar hela händelseförloppet.

– Men den filmen kommer aldrig att offentliggöras, säger han till DN.

Gärningsmannen flydde från platsen. Polisen tror att det var han som dödats i en insats i stadsdelen Nørrebro vid femtiden på söndagsmorgonen, men det är ännu inte säkert bekräftat.

– Hela det judiska samfundet känner chock och sorg. Men samtidigt kommer tyvärr inte detta som någon stor överraskning för oss. Vi är fortsatt vaksamma, säger Jeppe Jul.

Har ni gått ut med någon uppmaning till judar i Danmark?

– Ja, vi manar folk att lyda polisens råd att inte delta i några stora sammankomster på söndagen. Vi har också bett om och fått utökad polisbevakning vid synagogor och andra strategiska platser, säger Jeppe Juhl.