Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Massiv hungerstrejk i Israels fängelser

Soldater framför Israels mur vid Kalandia mellan Ramallah och Jerusalem där någon målat ett porträtt av intifadaledaren Marwan Barghouti som leder hungerstrejken.
Soldater framför Israels mur vid Kalandia mellan Ramallah och Jerusalem där någon målat ett porträtt av intifadaledaren Marwan Barghouti som leder hungerstrejken. Foto: Nasser Shiyoukhi/AP

Omkring 1.500 palestinska fångar i Israel har inlett en hungerstrejk i protest mot levnadsförhållandena i fängelse. Protesten är den största i sitt slag sedan 2012.

– De har grundläggande krav och kommer att fortsätta fasta till dessa tillgodoses. Fångarna ser hungerstrejkandet som sin enda möjlighet att uppnå målet, säger Amina al-Tawil, talesperson för Palestinian Prisoners Center for Studies, till al-Jazira.

Hungerstrejkarna protesterar bland annat för att få telefon i alla fängelser, familjebesök varannan månad, rätten att ha böcker att läsa och bättre ventilation. Främsta kravet är bättre sjukvård, som i nuläget måste bekostas av fångarna själva, samt att upphöra med ”administrativa häktningar” vilket är ett slags preventivt frihetsberövande utan rättegång eller nödvändigtvis formella anklagelser.

Uppskattningsvis 6.300 palestinier sitter frihetsberövade av olika skäl i israeliska fängelser. Bland andra Röda Korset har regelbunden tillsyn, men flera organisationer – däribland FIDH, Amnesty och EU – har riktat kritik mot Israels hantering av fångar, inte minst de cirka 500 som inte haft någon rättegång.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.