Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-16 01:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/massiv-manifestation-i-pakistan-kraver-ledarens-avgang/

Världen

Massiv manifestation i Pakistan kräver ledarens avgång

Foto: Aamir Qureshi/AFP

Tiotusentals demonstranter från Pakistans opposition har på fredagen samlats i huvudstaden Islamabad för att kräva premiärminister Imran Khans avgång. De menar att Khans regering inte har legitimitet och varnar för kaos om kravet inte möts.

Massdemonstrationen i Islamabad på fredagen är den första stora utmaningen mot Imran Khans regering, som kom till makten i fjol på löften om att bekämpa korruption och skapa jobb åt de fattiga.

Till skillnad från i en rad andra länder just nu drivs inte den regeringskritiska manifestationen av ledarlösa folkliga grupper utan av etablerad opposition.

Bild 1 av 2 Fazlur Rehman till vänster i bild.
Foto: AAMIR QURESHI
Bild 2 av 2
Foto: Aamir Qureshi/AFP

I spetsen som initiativtagare går Fazlur Rehman, ledare för ett av Pakistans största religiösa partier, Jamiat Ulema-e-Islam.

Men protestmarschen, som startade i söndags i hamnstade Karachi och avslutas med massmötet i Islamabad, backas upp av de två största oppositionspartierna

Det gemensamma budskapet är att Imran Khans regering är icke-legitim, eftersom den saknar folkligt mandat och i stället är aktivt uppbackad av landets generaler. Det senare förnekas av militären.

Oppositionsledarna bakom manifestationen varnar för kaos om inte kravet på Khans avgång tillmötesgås.

– Tiden är kommen att göra oss av med denna falska regering, sade Shehbaz Sharif, ledare för partiet PML-N, i sitt tal på fredagen.

Imran Khan har inga planer på att avgå och säger att regeringen inte kommer att tolerera ”kaos på gatorna”.

Läs mer: Pakistans Khan varnar för blodbad i Kashmir