Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Massiva trupprörelser får USA att varna Ryssland

Militärfordon utanför staden Shakhtarsk i östra Ukraina på måndagen.
Militärfordon utanför staden Shakhtarsk i östra Ukraina på måndagen. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP

Hundratals militärlastbilar med oidentifierade grönklädda män, stridsvagnar och artilleripjäser rullade på måndagen genom östra Ukraina. Samtidigt kom rapporter om tung artillerield från miljonstaden Donetsk.

Den vapenvila som officiellt har rått i östra Ukraina sedan den 5 september i år, tycktes på måndagen definitivt vara på väg att bryta samman. Natten präglades av en intensiv artilleribeskjutning av staden Donetsk, där minst tio ukrainska soldater uppges ha dödats och 20 skadats de senaste dygnen.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse) uppgav att deras observatörer sett minst en kolonn med ”okända militärfordon” och ”grönklädda män” i de separatistkontrollerade östra delarna av Ukraina, något som överensstämde med rapporter i olika medier om massiva förstärkningar på den pro-ryska sidan. Enligt journalister på plats fortsatte mobiliseringen även på måndagen.

Uppgifterna om ”gröna män” påminner om inledningen på den ryska militära interventionen på Krimhalvön i februari i år, men Osse spekulerar inte i var truppförstärkningarna kommer ifrån.

USA:s regering riktade på måndagen dock en varning till Ryssland.

– Vi är mycket oroade av rapporterna om separatister uppbackade av Ryssland som rör sig i stora kolonner i området. Alla försök att erövra ytterligare territorium i östra Ukraina kommer att betraktas som ett allvarligt brott mot Minskavtalet, sade Bernadette Meehan, talesperson för Vita huset.

För Ukrainas regering råder inte någon som helst tvekan om att Ryssland ligger bakom trupprörelserna.

– Den gångna veckan har kännetecknats av en intensifiering av artilleribeskjutningen och kraftigt utökade försändelser av förnödenheter av ammunition, utrustning och personal till terroristgrupperna, säger den ukrainska arméns talesman Andrej Lysenko.

Även Tysklands utrikesminister gick på måndagen ut och manade till en nedtrappning av konflikten:

– Tyvärr är situationen i Ukraina allvarlig på nytt. Det är nu viktigt att mana alla parter i konflikten, även den ryska sidan, att återgå till överenskommelserna i Minskavtalet.

Inga omedelbara kommentarer fanns på måndagen att tillgå från rysk sida.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.