Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Massiva vänsterdemonstrationer i Madrid

Foto: Pedro Armestre/AFP

Ett mörkt hav av människor svämmade över Madrids gator för att fira vänsterrörelsen Podemos framgångar, ett år efter dess grundande. Podemos ledare vill nu rida på den grekiska vågen.

Grekiska flaggor fladdrade i vinden vid sidan av regionala spanska flaggor, och slagord om att stå enade mot Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, EU och Valutafonden ekade på Madrids gator.

– Vi behöver ändring, nu, sa Concha Prieto, som rest fran Toledo till Madrid med sina två småbarn för att demonstrera mot ”den korrupta politiska klassen” och för ett nytt samhälle. Det väldiga demonstrationstaget fyllde avenyn Alcala från början till slut, utmed raderna av stora säten för banker och försäkringsfirmor.

Minst 100.000 personer deltog i demonstrationerna, enligt Madrids myndigheter. Tidningen El País uppskattar antalet till omkring 150.000.

Folkmassans mål var ett fullpackat Puerto del Sol, historisk startpunkt för ockupationsrörelsen los Indignados.

Där höll partiledare Pablo Iglesias, den spanska politikens nya stjärna, tal. Han gick hårt ut mot åtstramningspolitik, korrupta politiker och fördjupade klasskillnader.

– I dag är dagen när folket inleder stormningen av de styrandes palats, sa han och hötte med näven.

På mindre än ett år har Podemos blivit Spaniens största parti, enligt opinionsundersökningar. Under 2015 återstår det att se om de kan förvandla det till konkreta resultat i kommande lokal- och parlamentsval.

– Lat oss drömma, men låt oss ta vara drömmar på allvar, sa Pablo Iglesias till en jublande folkmassa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.