Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 18:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/massivt-flyttlass-i-istanbul-nar-flygplats-stangde/

Världen

Massivt flyttlass i Istanbul när flygplats stängde

På lördagen lyfte de sista planen från Atatürks flygplats i Istanbul. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Istanbuls viktigaste trafikleder stängdes på lördagen av i flera omgångar för att genomföra transporten av ett av världens största flyttlass. Atatürks flygplats vid Marmarasjön, en av Europas största, lades ned och ersattes av nybyggda Istanbul Airport vid Svarta havets strand.

Rätta artikel

Klockan två lyfte det allra sista planet från Atatürks flygplats, med kurs på Singapore. Det var startskottet för en megaflyttning, där karavaner av bagage-, bogserings-, tank- och servicefordon konvojerades av polisen i snigelfart på väg till sitt nya hem tre mil norrut.

Den nya flygplatsen, som turkiska talesmän lovar skall bli världens största efter 2023, invigdes i höstas. Den har planerats och byggts på rekordtid, allt för att hålla den tidtabell som president Recep Tayyip Erdogan dekreterat. Det uppdrivna tempot har enligt myndigheterna skördat 30 byggnadsarbetares liv, enligt kritikerna betydligt fler. I september i fjol, då strejker bröt ut i protest mot usla villkor och brist på vila, skickades kravallpolis till platsen och över 400 arbetare fängslades.  

68 miljoner passagerare lyfte och landade från Atatürks flygplats 2018. Men anläggningen, som invigdes 1953, klarar inte längre all ny trafik som Turkish Airlines lockar till sig under sin explosionsartade växt. Det antogs länge att den nya flygplatsen skulle döpas efter Erdogan, men av okänd anledning har detta ännu inte skett.

DN:s medarbetare, som landade med det sista planet från Sverige till Atatürk-flygplatsen, satt bredvid en 80-årig dam från Istanbul, som sade att hon var rädd för att resa från den nya flygplatsen, som ligger strax intill ett populärt friluftsområde:

– Det är känt att fåglar från Belgradskogen och måsar från Svarta havet är vana att flyga över flygplatsområdet.

Men konsortiet IGA, som lagt ned 50 miljarder kronor på den nya flygplatsen, bedyrar att fågelproblemen är lösta.

– Vi har sex fast anställda ornitologer som studerat fågelsträcken i området och följer med fåglarnas rörelser hela tiden. Riskerna är inte större än någon annanstans, sade en talesperson för IGA på fredagen.