Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Massivt folkligt stöd för dödsstraff i USA

Avrättningsrummet på San Quentin-fängelset i Kalifornien. Här avrättas dödsdömda med giftinjektion enligt en ny metod.
Avrättningsrummet på San Quentin-fängelset i Kalifornien. Här avrättas dödsdömda med giftinjektion enligt en ny metod. Foto: Eric Risberg / AP
Över 80 procent av amerikanerna vill att mördare ska avrättas. Också för våldtäkt och kidnappning tycker en majoritet att straffet bör vara döden, visar en undersökning. Samtidigt frias varje år fem dödsdömda.

USA avviker bland de industrialiserade demokratierna genom att fortfarande använda dödsstraff i stor skala. I fjol avrättades 52 människor.

En debatt om straffet förs ständigt, och 15 delstater har förbud. Det senaste motargumentet är den nya dna-tekniken, som allt oftare visat att oskyldiga dömts till döden. Under 2000-talet har i genomsnitt fem dödsdömda per år friats, tidigare var genomsnittet tre.

Ändå finns ett solitt stöd för dödsstraffet hos den amerikanska allmänheten.

En undersökning från opinionsinstitutet Angus Reid i början av november i år visar att 83 procent av amerikanerna stöder att dömda mördare avrättas.

Stödet tycks framför allt vara moraliskt grundat: Bara 39 procent anser att straffet har en avskräckande effekt, och 81 procent är säkra på att oskyldiga har avrättats i USA.

En majoritet av amerikanerna tycker att döden vore ett lämpligt straff även för andra brott än mord. 62 procent anser att våldtäkt borde ge dödsstraff, medan 51 procent förordar straffet för kidnappning. För väpnat rån är andelen nere på 40 procent.

Det finns vissa partipolitiska och geografiska skillnader mellan amerikanerna i frågan. I frågan om dödsstraff för mord är motståndet större bland oberoende och demokratiska väljare (15 procent) än bland republikaner (9 procent).

Bland republikaner är det en liten majoritet, 52 procent, som anser att straffet är avskräckande. Det tycker bara 34 procent av dem som röstar på Demokraterna.

Störst andel dödsstraffsförespråkare finns i Mellanvästern, medan det lägsta stödet finns i Sydstaterna. Däremellan ligger nordöstra respektive västra USA. Men skillnaden mellan regionerna är inte stor, den varierar mellan 79 och 86 procent.

Diskutera dödsstraffet här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.