Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Masskjutningen i Orlando – så gick gärningsmannen till väga

Nattklubben Pulse i Orlando där 50 människor dödades.
Nattklubben Pulse i Orlando där 50 människor dödades. Other: Drew Angerer/AFP

Berättelserna inifrån Pulse klubben beskriver en mardröm där gärningsmannen först sköt urskillningslöst för att döda och sedan tog överlevande besökare som gisslan.

Stämningen var på topp inne på nattklubben Pulse i Orlando när 29-årige Omar Mateen klev in i lokalen utrustad med en halvautomatisk karbin av modellen AR-15. Vid tvåtiden natten mot söndagen ekade de första skottsalvorna inne i den mörka lokalen.

– Först lät det som om det var en del av showen, säger gästen Andy Moss till CNN.

– Men när folk började skrika och skotten fortsatte att dåna visste vi att det inte handlade om en show.

Paniken spreds sig snabbt bland de omkring 300 nattklubbsbesökarna, de allra flesta hbtq-personer, som samlats för att fira ”Latino night” och stadens Pridemånad.

Kort därefter publicerade Pulse ett meddelande på sin Facebooksida: “Everyone get out of pulse and keep running.”

Men långt ifrån alla besökare hann fly ut från lokalen. Överlevare har beskrivit hur människor föll till marken som dominobrickor. En del efter att ha drabbats av panik, andra efter att ha skottskadats eller skjutits till döds.

En överlevare berättar för CNN hur hon gömde sig inne på en toalett, under ett lager av döda kroppar.

Skottlossningen ska ha pågått under några minuter, ”lika länge som en låt”, enligt flera vittnesmål i amerikanska medier. Men mardrömmen var ännu inte över för besökarna inne på klubben. Minst 30 människor blev instängda i lokalen under flera timmar. Mellan 15 och 25 personer satt instängda i ett rum och ytterligare fem till åtta personer hölls som gisslan av gärningsmannen, uppger Orlandos borgmästare Buddy Dyer.

Misstankar om att gärningsmannen bar ytterligare vapen och sprängladdningar ledde till att räddningsinsatsen drog ut på tiden. Först tre timmar efter att de första skotten hörts lyckades polis med hjälp av insatsstyrkan och ett pansarfordon forcera byggnaden.

I samband med stormningen gick Mateen till ny attack och öppnade eld mot polisstyrkorna. Minst en polis skadades, medan Mateen träffades av ett dödligt skott och dog på platsen.

Därmed var vad som beskrivits som den hittills dödligaste masskjutningen i USA:s historia över. 49 människor samt gärningsmannen dödades och ytterligare 53 skadades i den ofattbara tragedin. Inne på klubben återfanns 39 döda kroppar. Nio avled på eller på väg till sjukhus. Ytterligare två hittades döda på gatan strax utanför klubben, enligt New York Times som citerar Orlandos borgmästare Buddy Dyer.

Många frågetecken väntar nu på att få svar. Det är oklart om Omar Mateen sköt den säkerhetsvakt som bevakade klubbens entré, eller om han lyckades smuggla in sina vapen obemärkt. Även frågan om huruvida han handlade ensam eller hade stöd är öppen. Under attacken ringde han larmcentralen och svor sin trohet till terrororganisationen islamiska staten, IS, som senare tog på sig dådet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.