Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Mässling härjar i Europa

Mässling härjar i Europa, varnar Smittskyddsinstitutet (SMI). Flera länder rapporterar större eller mindre utbrott av den smittsamma sjukdomen. Svenskar som planerar att resa utomlands bör därför se över sitt vaccinationsskydd - både barn och vuxna.

I Frankrike har 7.300 fall av mässling konstaterats under årets fyra första månader. Även Danmark är drabbat, med ett 80-tal fall hittills.

Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsen rekommenderar därför nu alla som inte har ett skydd mot sjukdomen att vaccinera sig om man planerar att resa till ett land med ett pågående utbrott.

Allmän vaccination mot mässling infördes i det allmänna vaccinationsprogrammet 1976. Men det var inte förrän 1982 – då det kombinerades med vaccin mot röda hund och påssjuka – som vaccineringen blev vanlig.

Därför bör alla vuxna som är äldre än 29 år vara extra noga med att kontrollera om de har haft sjukdomen – och på så sätt fått ett livslångt skydd - alternativt är vaccinerade med två doser. Om inte, så rekommenderar myndigheterna en dos före utlandsresan och en senare dos för ett mer långvarigt skydd.

Ovaccinerade barn äldre än nio månader bör också vaccineras. Normalt ges vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund på BVC vid 12–18 månaders ålder. Något äldre barn som ännu inte fått sin andra dos bör få det, eftersom det ökar skyddet ytterligare.

Andra länder i Europa där mässling-viruset sprids just nu är Bulgarien, Schweiz, Spanien, Tyskland, Italien, Belgien, Serbien, Turkiet, Makedonien och Storbritannien. I Sverige, där skyddet mot mässling generellt sett är bra, har hittills 20 fall av mässling konstaterats. Det talar, enligt Smittskyddsinstitutet, mot att ett större utbrott ska ske i Sverige. Däremot finns risken att ovaccinerade individer som besöker drabbade områden smittas.

Extremt smittsam

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Viruset smittar via luften och inkubationstiden — tiden från smitta till sjukdom — är omkring tio dygn. Förutom utslag och hög feber påverkar den immunsystemet, vilket kan resultera i komplicerade infektioner, som öron-, lung- och hjärninflammation. Den senare kan, i sällsynta fall, resultera i en hjärnskada.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.