Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 12:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/masslingsutbrott-i-new-york-ovaccinerade-riskerar-boter/

Världen

Mässlingsutbrott i New York – ovaccinerade riskerar böter

Sjuksköterskor inväntar patienter vid en vårdcentral i Rockland County, New York. Foto: Johannes Eisele/AFP

New Yorks borgmästare Bill de Blasio har utfärdat ett nödtillstånd i delar av staden efter ett större utbrott av mässling.

Invånare som inte vaccinerar sig riskerar nu nästan 10.000 kronor i böter.

Rätta artikel

De inrapporterade fallen är framför allt centrerade kring ortodoxt judiska områden i Williamsburg i Brooklyn, där 285 mässlingsfall har konstaterats sedan oktober, säger Bill de Blasio vid tisdagens presskonferens.

– Det här är epicentret för ett mässlingsutbrott som är väldigt, väldigt bekymrande och måste hanteras omedelbart.

Enligt New York Times härleds utbrottet i det judiska samhället till desinformation gällande riskerna med vaccin. I en handbok skapad av gruppen ”Föräldrar som utbildar och förespråkar barns hälsa” som fått stor spridning kallas vaccin den största folkhälsorisken och man hävdar att det innehåller DNA från apor, råttor och grisar – djur som alla är förbjudna att konsumera enligt judisk kosherlag. 

Vaccin tillverkas ofta med hjälp av djurceller men slutprodukten renas och enligt New York Times förordar de flesta ultraortodoxa rabbiner att man vaccinerar sig.

01:09. Efter utbrott av mässling sprider sig oron över risken att bli smittad. Här är allt du behöver veta.

Enligt Reuters är utbrottet det största i staden sedan 1991. År 2000 bedömdes mässlingen vara utrotad i USA. Virussjukdomen är mycket smittsam och kan vara dödlig, även om det hittills inte bekräftats några dödsfall i samband med det pågående utbrottet i New York. 

Enligt USA:s center för sjukdomsförebyggande smittas upp till 90 procent av ovaccinerade personer som exponeras för viruset.

De som ännu inte tagit det kombinerade vaccinet för mässling, påssjuka och röda hund, eller på andra sätt kan bevisa immunitet (exempelvis genom att ha haft mässling tidigare), riskerar nu böter på uppemot tusen dollar, cirka 9.250 kronor.

Även i andra delar av USA har mässlingen varit på uppgång, med 465 fall rapporterade från 19 olika delstater hittills i år. Bara den senaste veckan har antalet smittade ökat med 20 procent, skriver CNBC, med 78 nya fall inrapporterade. Av dessa är 60 från New York, varav 41 är från Williamsburg.

Förutom New York kan man även konstatera utbrott, vilket innebär fler än tre fall, i Washington, New Jersey och två områden i Kalifornien.

Läs mer: New York-förort stoppar ovaccinerade barn